Samovolja Milana Bandića: Što planira graditi na Hipodromu i Velesajamu?

Samovolja Milana Bandića: Što planira graditi na Hipodromu  i Velesajamu?

Protuzakonit, nehuman, u interesu krupnog kapitala – Prijedlog zagrebačkoga Generalnog urbanističkog plana (GUP) jedva da je ugledao svjetlo dana, a već je izazvao žestoke reakcije. Gradonačelnik Milan Bandić žurno ga gura kako bi bio donesen u srpnju, a u planu se o Hipodromu i Velesajmu već govori kao o “bivšim zonama”, pišu vijesti.hr.

Odluka je na stolu, no Bandić kao da nema veze s onim što se može i planira graditi: ”Zaboravili ste da sam ja gradonačelnik. Uvijek ista pitanja – tehnička. Kako bih se bavio vizijom Zagreb Cityja da se bavim tehničkim detaljima? Vi me hoćete napraviti pročelnikom“.

Žurne izmjene stigle su do mjesnih odbora i zazvonile na uzbunu – zagrebački Manhattan po uzoru na projekt Beograd na vodi, korak je bliže realizaciji. U dokumentu na 76 stranica Zagrebački velesajam i Zagrebački hipodrom spominju se kao bivše zone. Prijedlog GUP-a stiže na sjednicu zagrebačke Gradske skupštine u srpnju, a gradski zastupnici tek ga trebaju proučiti.

Neki su već prionuli na posao i ne skrivaju zabrinutost zbog sadržaja dokumenta, a jedan od njih je SDP-ov Renato Petek: ”Ono što zabrinjava, osim gubitka zelene površine, jest i nedostatak infrastrukture, možemo li slagati samo zgrade, privlačiti nove, stare bez priključenja na prometnice?“.

Gradska oporba sumnja na pogodovanje privatnim interesima, a sporno je i kršenje procedure. ”GUP je u sukobu s desetak zakona, čini nam se da se gradonačelniku jako žuri, ne vidimo zašto se nije dalo vrijeme da se o tome raspravlja, nitko ne kaže da se ne smije ništa graditi, ali grad je ionako preizgrađen“, upozorava Rada Borić, gradska zastupnica Nove ljevice.

”Dobio sam odgovore da su neke tvrtke dužne više od 10 milijuna kuna iako dobivaju nove dozvole i grade za Grad Zagreb projekte poput Žičare“, kaže Petek.

Foto: Tomislav Pavlek/Hina

Facebook Comments