Šest pitanja o “slučaju Palm” koja čekaju odgovor: O njima ovisi sudbina gradonačelnika Ivice Kirina

Šest pitanja o “slučaju Palm” koja čekaju odgovor: O njima ovisi sudbina gradonačelnika Ivice Kirina

Tragična smrt  Siniše Palma, pročelnika za financije i gospodarstvo Grada Virovitice, postaje  prvorazredno  političko pitanje na nacionalnoj razini. Gradonačelnik Kirin  sutra će  gradskim vijećnicima odgovarati na pitanja, a  čekaju se  i konkretniji odgovor  policije i  Državnog odvjetništva. Donosimo popis  najvažnijih pitanja na koja još uvijek nismo dobili odgovore.

Zašto nije bilo obdukcije tijela?

Policija i mrtvozornica tvrde da nije bila potrebna. Nema vanjskih znakova nasilja. Ostaju dvojbe i sumnje jer obdukcija i toksikološke analize dale bi odgovor na pitanja je li u tijelu bilo nekih supstanci, droga, otrova ili slično.

Tko je kontrolirao pročelnika Palma?

Kirin tvrdi da je odmah nakon saznanja da je Palm otuđio novac podnio kaznenu prijavu i da je izbjegao sve sustave kontrole. Ali, oko tri godine i Kirin i Palmova prethodnica i sada nasljednica na funkciji imaju obvezu i ovlast kontrolirati ga kako troši novac. Jesu li ga kontrolirali?

Je li imao pomagača?

Prema tvrdnji Ivice Kirina iz priopćenja, Palm je djelovao sam, ali virovitički gradski portal ostavlja otvorenim pitanje je li pročelnik kockar imao i pomagača.

Što će otkriti USKOK?

Bjelovarsko tužiteljstvo odgovorilo je da provodi istragu o nestanku novca, a poziva se i USKOK. Objavljeni su brojni dokumenti. Financijske i forenzičke analize mogle bi otkriti gdje je i kako nestajao novac.

Što je čekala banka?

Kirin tvrdi da je za krađu novca saznao nakon što ih je obavijestila banka. Ali, ispada da je banka redovno slala izvode. Zašto nitko iz banke nije prije obvijestio nadležne gradske službe za sumnjive transakcije na Palmovim računima.

Kako je podmetnuo kopije

Gradske vlasti “peru” se da im je Palm podmetnuo lažne kopije izvoda računa. Ali, revizija, kako interna u gradskoj upravi, tako i ona područnog ureda državne revizije, sve ove godine nije ustanovila nepravilnosti u gradskom proračunu i davala je pozitivna izvješća o trošenju novca. Kako je to bilo moguće i kako nitko nije primijetio manjak od 17 milijuna kuna u proračunu?

Hoće li Kirin preživjeti “aferu Palm?”

Kirin ne poriče političku odgovornost, ali pitanje o ostavci smatra neumjesnim. No, ima li podršku u vrhu stranke, najvažnije je pitanje za njegov politički opstanak.

Sutra će odgovarati na brojna pitanja vijećnika na izvanrednoj sjednici gradskog vijeća koju su tražili i dobili oporbeni vijećnici.

Izvor: Jutarnji list

Foto: Grad Virovitica

Facebook Comments