Jandroković se riješio tvrtke zbog koje je bio kažnjen: Podebljao bankovni računa za 1,3 milijuna kuna

Jandroković se riješio tvrtke zbog koje je bio kažnjen: Podebljao bankovni računa za 1,3 milijuna kuna

Predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković podebljao je u lipnju svoj bankovni račun za 1,3 milijuna kuna. Riječ je o svoti koju je dobio prodavši gotovo 55 posto udjela u bjelovarskoj tvrtki Beming.

Jandroković je 18. lipnja osvježio svoju imovinsku karticu. U odnosu na prethodnu verziju iz prosinca 2018., najznačajnija promjena vidljiva je u rubrici štednje. Dok je u prethodnoj kartici prijavio kako ima ušteđenih 32 tisuće eura, a njegova supruga 15 tisuća, sredinom ove godine iznos se znatno povećao. Tako je Jandrokovićeva štednja u eurima porasla na 112 tisuća eura, a prijavio je i kunsku štednju od 745 tisuća kuna, piše tportal.

Račun njegove supruge podebljao se za 1000 eura, pa tako ona ima 16 tisuća eura. Jandroković je u napomeni u imovinskoj kartici naveo kako je 6. lipnja prodao 54,67 posto udjela u tvrtki Beming d.o.o. tvrtki ZVONE d.o.o., i to za 1,3 milijuna kuna. Taj je iznos djelomično dobio u kunama, a djelomično pretvorio u eure te ukupan zbroj stare štednje i novca ostvarenog prodajom udjela odgovara ukupnom iznosu štednje prijavljene u imovinskoj kartici.

Veza između Jandrokovića, koji je rođeni Bjelovarčanin i inženjer građevine, i tvrtke Beming zapravo je njegov otac Zvonimir Jandroković, a koji je tvrtku za graditeljstvo Beming građevinarstvo d.o.o. osnovao još 1990. godine.

Ta je tvrtka 1996. pripojena tvrtki Beming d.o.o., a 2012. je ugašena. Upravo zbog prijenosa upravljačkih prava na svog oca Gordan Jandroković je 2015. kažnjen sa šest tisuća kuna od Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Naime, 2008., kada je postao ministar vanjskih i europskih poslova, Jandroković je formalno prenio udjele na svog oca.

To nije smio jer se po zakonu udjele ne smije prenositi na ‘krvnog srodnika u uspravnoj lozi’. Jandroković je tada u očitovanju Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa naveo kako je riječ o tvrtki koja posluje na području Grada Bjelovara i okolice te da joj je glavna djelatnost upravljanje stambenim zgradama.

Facebook Comments