Izgledno je da će Kuščević sam podnijeti ostavku: Priprema li se Plenković za širu rekonstrukciju Vlade?

Izgledno je da će Kuščević sam podnijeti ostavku: Priprema li se Plenković za širu rekonstrukciju Vlade?

Pred premijerom Plenkovićem, kao i ministrom uprave Lovrom Kuščevićem, tjedan je odluke jer se Plenković sutra sastaje sa svim koalicijskim partnerima s obzirom na to da HNS traži odlazak Kuščevića iz Vlade, u suprotnom prijete da će iz Vlade i parlamentarne većine izaći – HNS.

Iako u premijerovu krugu i dalje ne otkrivaju karte pa je nepoznato hoće li premijer već na koalicijski sastanak doći s odlukom o Kuščeviću ili će se ona kuhati još koji dan, sve se više stječe dojam da je najizglednija opcija Kuščevićev odlazak.

Vrlo vjerojatno Kuščević će sam podnijeti ostavku da ne ispadne da ga premijer smjenjuje pod pritiskom partnera i oporbe, ali i dalje su sve opcije otvorene. Budući da od 1. rujna iz Vlade odlazi i Marija Pejčinović Burić, aktualna ministrica vanjskih poslova koja ide za glavnu tajnicu Vijeća Europe, nije isključeno da bi premijer mogao odmah zamijeniti Kuščevića i Pejčinović-Burić. Možda je opcija da se Plenković upusti u širu rekonstrukciju Vlade budući da je HDZ na euroizborima osvojio tek 22,7 posto glasova i da je rejting te stranke ozbiljno poljuljan, piše Večernji list.

Plenković mora računati i na to da afere ministara i loš rejting HDZ-a otežavaju situaciju predsjednici RH Kolindi Grabar-Kitarović koja će biti kandidatkinja HDZ-a na predsjedničkim izborima u prosincu ove godine. A eventualni loš rezultat predsjednice na predsjedničkim izborima opet bi se negativno odrazio na HDZ koji se mora spremiti za parlamentarne izbore u jesen 2020.

Iako je Plenković jasno poručio da organski ne podnosi ultimatume, u HDZ-u se sve češće može čuti nezadovoljstvo zbog otezanja sa smjenama kompromitiranih ministara. Pojedini članovi Predsjedništva vrlo su pesimistični i smatraju da bi HDZ, zbog ministara aferaša, mogao izgubiti iduće izbore.

Foto: Tomislav Pavlek/Hina

Facebook Comments