Predsjednički izbori: Kolinda u drugom krugu uvjerljivo bolja i od Škore i od Milanovića

Predsjednički izbori: Kolinda u drugom krugu uvjerljivo bolja i od Škore i od Milanovića

Nakon objave rezultata istraživanja CRO Demoskop o rejtingu stranaka i političara, RTL u suradnji s Promocijom plus, donosi istraživanje o preferencijama kandidata u utrci za Pantovčak.

Predsjednički su izbori potkraj godine, kandidature se već ozbiljno redaju, no aktualna predsjednica još ju nije objavila. Prema istraživanju preferencija kandidata u utrci za Pantovčak, aktualna predsjednica Kolinda Grabar Kitarović gubi potporu.

Iako Kolindu Grabar-Kitarović i dalje bira najviše ispitanika, 30 posto, aktualna predsjednica u srpnju bilježi značajan pad potpore. U odnosu na lipanj, izgubila je gotovo pet postotnih poena potpore (34,5 posto u lipnju). Istodobno, potpora ostalim protukandidatima raste.

Bivši SDP-ov premijer Zoran Milanović, koji je kandidaturu službeno objavio sredinom prošlog mjeseca, bilježi rast od gotovo 3 postotna poena i sada je na 22,3 posto (19,8 posto u lipnju). Nekoliko dana nakon Milanovića, u utrku je ušao i Miroslav Škoro, kojeg sada bira 17,8 posto ispitanika, odnosno 4 postotna poena više nego u lipnju (13,8 posto u lipnju).

Među njima su birači desnijih opcija, ali i 30 posto birača Živog zida, te 20-ak posto HDZ-ovaca kojima je Škoro očito bolji kandidat od Grabar-Kitarović.

Blagi rast vidljiv je i kod bivšeg suca Mislava Kolakušića. Njega na Pantovčaku želi gotovo 14 posto ispitanika (13,1 posto u lipnju).

Ivana Pernara, bivšeg člana Živog zida, od jučer predsjednika novonastale stranke koja nosi njegovo ime, bira nešto manje od 3 posto ispitanika. Katarina Peović iz Radničke fronte je nešto iznad 2 posto, dok Tomislav Panenić, kojeg Most ne želi kandidirati, samostalno ne može prebaciti preko dva posto. Ostalih je 2,4 posto, a neodlučnih 7,2 posto.

​Uz ovako velik broj kandidata, kojih će vjerojatno biti još i više, realnije je da će drugi krug iznjedriti pobjednika. U srazu sa Zoranom Milanovićem i Miroslavom Škorom, aktualna predsjednica u oba slučaja i pobjeđuje, ali i bilježi pad potpore,

U srazu aktualne predsjednice i bivšeg SDP-ova premijera Grabar-Kitarović bolje stoji. Bira je 53,9 posto ispitanika (54,8 posto u lipnju). Dakle, pobjeđuje, no smanjila je prednost za postotni poen u odnosu na lipanj, a gotovo tri u odnosu na svibanj. Istodobno, nakon objave kandidature Zoran Milanović joj se približio, bira ga 41,7 posto ispitanika, gotovo tri postotna poena više nego prošlog mjeseca (38,9 posto u lipnju).

Neodlučnih je 4,4 posto što je nedovoljno da promjene pobjednika, ali dovoljno da utrka bude neizvjesna. 70-ak posto Škorinih birača u ovakom izboru glas daje predsjednici, ali gotovo četvrtina ide Milanoviću. Kolakušićevi su se podijelili, ali više ih bira Milanovića – 60 posto.

Facebook Comments