Plenković ima sve slabiju potporu u stanci: Sada ga je napao Stier zbog koalicije s korumpiranim Bandićem i HNS-om

Plenković ima sve slabiju potporu u stanci: Sada ga je napao Stier zbog koalicije s korumpiranim Bandićem i HNS-om

Usred rekonstrukcije Vlade te pritiskom koalicijskog partnera HNS-a kao i brojnih afera ministara, premijeru Plenkoviću iskrsnuo je još jedan problem. Njegov glavni izazivač Davor Ivo Stier u intervjuu za Jutarnji list praktički je potvrdio svoju kandidaturu za predsjednika HDZ-a te iznio kritiku na račun postojećeg saveza HDZ-a s HNS-om i Milanom Bandićem za koji Stier kaže da je testiran na euroizborima, ali nije dobio prolaznu ocjenu. Stierova kritika Plenkovićeve politike koju je sažeo u tezi da je primat postala politička stabilnost, a ne borba protiv korupcije i klijentelizma izazvala je oštar odgovor iz Banskih dvora. Izvor blizak premijeru Plenkoviću za Večernji je list rekao da premijer provodi borbu protiv korupcije i rješava kosture hrvatske ekonomske tranzicije od prvog dana rada Vlade, piše Večernji list.

– Preduvjet svih reformi je politička stabilnost zemlje, bez nje ne bi bilo rasta plaća i mirovina, gospodarskog rasta, rasta zaposlenosti, investicijskog rejtinga, ni snažnog međunarodnog položaja Hrvatske. Tko ni danas ne razumije koji su bili politički ciljevi bivšeg partnera Mosta, može jedino jamčiti biračima HDZ-a dugotrajan boravak u oporbi. Uostalom Stier je imao priliku biti dio borbe za promjene u Hrvatskoj, ali je odlučio povući se i ostati sa strane. Odgovorni su političari oni koji svojim angažmanom pridonose boljitku naših građana umjesto da sa strane dijele savjete i preuzimaju teze onih koji se svim silama trude srušiti HDZ – poručio je premijerov blizak suradnik. Prije dva mjeseca u Plenkovićevu su krugu na jednake Stierove riječi konstatirali da je Stier odbacio opciju rušenja Plenkovića i time se svrstao uz njega kao predsjednika.

Sada pak u premijerovu okruženju Stiera praktički optužuju da govori po špranci onih koji žele rušiti HDZ. To samo govori koliko je Plenković Stieru zamjerio trenutak u kojem je iznio kritiku, kada se on upravo muči s odlukom koje ministre smijeniti iz Vlade kako bi pokušao spasiti rejting HDZ-a i popraviti šanse Kolindi Grabar-Kitarović na predsjedničkim izborima.

Neovisno o Stierovim kritikama, Plenković će teško objasniti stranačkoj bazi u HDZ-u  zašto je  išao smjenjivati samo ministre iz kvote HDZ-a, dok  su HNS ostati neokrznut. Jednako tako, teško neka vlada  može biti uvjerljiva u  borbi   protiv korupcije kada njezina većina ovisi o Milanu Bandiću, Tomislavu Sauchi i Ivanu Vrdoljaku.

 

Foto: Tomislav Pavlek/Hina

Facebook Comments