Josip Mrzljak odlazi u mirovinu: Bože Radoš je novi varaždinski biskup

Josip Mrzljak odlazi u mirovinu: Bože Radoš je novi varaždinski biskup

Vijest o imenovanju dosadašnjeg rektora Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu mons.. Bože Radoša novim varaždinskim biskupom objavljena je u četvrtak 1. kolovoza u 12 sati i u prostorijama Zavoda sv. Jeronima. Na objavi su sudjelovali hrvatski svećenici na službi u Rimu.

Obavijest o imenovanju zajedno sa životopisom novoga biskupa pročitao je Marko Đurin, vicerektor Zavoda, svećenik Varaždinske biskupije. On je također pročitao i pismo čestitke dosadašnjega varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka upućeno biskupu Radošu prigodom imenovanja te izrazio čestitke uime članova Zavoda: svećenika studenta, redovnica te djelatnika i suradnika Zavoda novoimenovanom biskupu, dosadašnjem rektoru. Pročitao je i pismo čestitke đakovačko-osječkog nadbiskupa Đure Hranića koje su potpisali i pomoćni biskup Ivan Ćurić i umirovljeni nadbiskup Marin Srakić, javlja IKA.

Nakon toga, svima se nazočnima obratio i novoimenovani biskup Radoš, koji je istaknuo kako ga je je vijest o imenovanju zatekla dok se nalazio pred crkvom Sv. Petar u Okovima u Rimu i da je upravo u toj crkvi susreo likove koji su mu postali „suputnici i sugovornici“ u ovim danima rasvjetljavanja nove službe na koju ga Bog sada poziva i na neki način učiteljima u školi koja sada za njega počinje. Kazao je kako je kleknuo pred podnožje okova kojima je bio vezan sv. Petar te da je tu naučio prvu lekciju. Spomenuo je kako je sv. Petar, prije nego što je bio vezan željeznim okovima, bio snažno i čvrsto okovan ljubavlju Kristovom koja ga je priljubila i okovala uza se. Zatim je dodao kako je njegovo pridruživanje zboru biskupa – apostolskih nasljednika, znak Božje ljubavi i Božjeg izabranja te da je njegova zadaća, ključni ispit svakoga dana odgovarati na Isusovo pitanje: Ljubiš li me? Potom je zamolio Gospodina da mu dade strahopoštovanje prema svima kojima je sada poslan kako ne bi izgubio iz vida nikoga od onih za koga je Isus položio svoj život.

Na kraju je zaključio: „Bog me šalje tamo gdje ja ne znam. Ali čujem i neke znakove čitam. Šalje me u Varaždin gdje znam da živi zdravi vjernički puk, da se iz toga zdravoga vjerničkoga puka rađaju duhovna zvanja. Lijepi broj duhovnih zvanja ima Varaždinska biskupija. U Varaždinu, svi mi kažu, i ja to znam, da ima jako dobrih svećenika. Evo neke od njih znam i suradnici su mi. Znam da su do sada u Varaždinu bila dva biskupa, uzorna biskupa, i mogu sa sigurnošću reći da ono što su oni činili itekako cijenim i da ću nastaviti tamo gdje su oni stali. Neka mi Gospodin dadne milost i po Vašim molitvama, u koje se preporučam, da odgovorim dostojno na Njegov poziv.“

Na slici: Novi biskup Radoš je drugi slijeva

Foto:

Facebook Comments