Neobično savezništvo: Grmoja poziva Kolindu da pomogne Mostu smijeniti Kujundžića

Neobično savezništvo: Grmoja poziva Kolindu da pomogne Mostu smijeniti Kujundžića

Stanjem u zdravstvu nije zadovoljna ni predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koja je oštro kritizirala Ministarstvo zdravstva, ali i samog ministra Milana Kujundžića te je izrazila žaljenje što rekonstrukcijom nije zahvaćen i taj resor.

Nije trebalo dugo čekati na odgovor ministra, a MOST-ovci su to iskoristili i pozvali predsjednicu da im pomogne smijeniti ga. Iako je preživio rekonstrukciju Vlade jer ga premijer nije smijenio, uz oporbu, Kujundžićev odlazak javno zaziva i predsjednica od koje će MOST zatražiti da sazove izvanrednu sjednicu Sabora kako bi raspravili o već upućenom zahtjevu za smjenu ministra Kujundžića.

“Ako je stvarno odlučna da se distancira od politike koju provodi Milan Kujundžić, odnosno činjenice da ne provodi uopće reforme u zdravstvenom sustavu, onda ona ima instrumente koje može iskoristiti, a to je sazvati izvanrednu sjednicu Sabora”, kaže politički tajnik MOST-a Nikola Grmoja.

Iz Ureda Predsjednice poručuju da zahtjev neće komentirati dok ga formalno ne dobiju, no jučer je za Hrvatski radio jasno dala do znanja što misli o Kujundžiću.

“U posljednje tri godine nije se učinilo gotovo ništa. Žao mi je da tijekom ove zadnje rekonstrukcije Vlade nije zahvaćeno i zdravstvo. Mislim da tu trebamo dobrog menadžera koji može i ne mora biti liječnik”, kazala je predsjednica.

Pritom je poručila da se ne bi htjela miješati u oporbene zahtjeve. Danas pred kamere nije htjela. Ministar zdravstva je pak podrugljivo odgovorio predsjednici da će prije terapije razmotriti druge bolesti, a za RTL je poručio da ga MOST-ov zahtjev ne opterećuje.

Neslužbeno, iz Vlade poručuju da je predsjedničin osvrt na Kujundžića na osobnoj razini, a ne kritika Vladi. Podsjećaju da su Grabar-Kitarović i Kujundžić prije pet godina bili protukandidati na predsjedničkim izborima. Da sjednicu Sabora zbog rasprave o Kujundžićevom opozivu neće sazvati u propisanom roku od 30 dana rekli su još sredinom srpnja, kada je MOST predao zahtjev.

“Ako ona to ne učini, pokazat će se da je samo igračka Andreja Plenkovića i da je ovo sukobljavanje s njegovom Vladom samo igrokaz uoči predstojećih predsjedničkih izbora”, rekao je Grmoja.

Foto: Malton Dibra/Epa

Facebook Comments