Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković potvrdio: Pozdrav “Za dom spremni” je zapravo legalan

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković potvrdio: Pozdrav “Za dom spremni” je zapravo legalan

Ministar pravosuđa  Dražen Bošnjaković  komentirao je za RTL.hr činjenicu da je jučer ponovno u Kninu, na proslavi Dana pobjede, izvikivan pozdrav “Za dom spremni”, kao i prije dvije godine kada nije bilo kazne. Na pitanje je li za njega pozdrav “Za dom spremni” prihvatljiv, Bošnjaković je kazao da za njega “on nije prihvatljiv”. “On u svakom slučaju asocira na ona teška vremena Nezavisne Države Hrvatske i mislim da to treba izbjegavati”, kazao je Bošnjaković, no dodao je da svaki slučaj ima svoje okolnosti.

“Nije uvijek stvar crno-bijela kako se želi prezentirati. Mi smo u okviru Hrvatske vojske imali i jedinice HOS-a i te jedinice su potpuno legalne, imaju legalni grb i taj grb sadrži pozdrav ‘Za dom spremni’. I zato, kada se taj pozdrav izvikuje, uvijek treba gledati okolnosti, mjesto i vrijeme kada se on izriče. Ako je u komemorativnom prostoru koji se odnosi i na pripadnike HOS-a, tada to ne možemo osuditi i ne možemo procesuirati”, kazao je Bošnjaković te dodao kako ne zna kako je to jučer izgledalo.

“Vidio sam izjavu glasnogovornice PU šibensko-kninske koja je kazala da je to bilo pred spomenikom. Dakle, to nije bilo na nekakvom javnom prostoru gdje se poziva na mržnju, nasilje nego se to treba podvesti pod komemoriranje”, objasnio je Bošnjaković.

Foto: Mario Strmotić/Hina

Facebook Comments