BiH mediji: Hrvatski policajci pretukli 18 migranata pa s njima ilegalno ušli na teritorij BiH

BiH mediji: Hrvatski policajci pretukli 18 migranata pa s njima ilegalno ušli na teritorij BiH

Pripadnici Granične policije Republike Hrvatske nezakonito su upali na teritoriji Bosne i Hercegovine kako bi vratili 18 povrijeđenih migranata u tu zemlju, tvrde iz Sarajevskog portala Klix.ba.

Portal navodi da su povrijeđene migrante na teritorij BiH nezakonito prebacili pripadnici Granične policije Republike Hrvatske. Policajci su se, nakon što su ih uočili pripadnici Granične policije BiH, povukli nazad na teritorij Republike Hrvatske, piše portal Klix.ba.

Osamnaest migranata pronađeno je sinoć na teritoriju općine Velika Kladuša. Ministarstvo unutarnjih poslova Unsko-sanskog kantona i Granična policija BiH potvrdili su incident, ali nisu željeli davati nikakve detaljnije informacije. Klix.ba navodi da slučaj istražuje Tužilaštvo BiH.

14 Pakistanaca i 4 Iračana

Prema dostupnim informacijama, sinoć je oko 23 sata i 30 minuta 18 migranata primljeno u Dom zdravlja Velika Kladuša zbog povreda koje su im, tvrde migranti, nanijeli hrvatski policajci prilikom ilegalnog prelaska državne granice, prenosi RTVUSK.ba.

Nermina Ćemalović, ministrica zdravstva u Vladi Kantona, navodi da se radi o 14 Pakistanaca i 4 Iračana. Trenutno ih je 6 zadržano u Domu zdravlja radi daljnje liječničke obrade i utvrđivanja stupnja povreda.

Portal Klix.ba incident naziva kršenjem suvereniteta BiH ga vidi kao potvrdu navoda da hrvatska policija upada u teritorij pod službenom kontrolom BiH.
Foto: Mladen Volarić/Hina
Facebook Comments