Beljak o migrantskoj krizi: Hrvatska ne treba biti europski policajac, netko će nam se htjeti osvetiti

Beljak o migrantskoj krizi: Hrvatska ne treba biti europski policajac, netko će nam se htjeti osvetiti

Povodom obilježavanja godišnjice smrti Stjepana Radića, predsjednik HSS-a Krešo Beljak na zagrebačkom groblju Mirogoj položio je vijenac, gdje je komentirao aktualnosti u politici, prenosi N1.

“Stjepan Radić je bio i ostao najjači političar u hrvatskoj povijesti”, kazao je Beljak.

Upite novinara o govoru predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović u Kninu nije želio komentirati.

“Mislim da govor predsjednice govori o njoj, pa nema potrebe za komentarom nekoga tko ima drugog favorita”, rekao je Beljak.

Dodao je kako je komentar Ive Josipovića o tome da postoje indicije da je predsjednica prije govora konzumirala alkohol pretjeran i suvišan.

Uzvikivanje pozdrava Za dom spremni vidi kao slanje loše slike Hrvatske u svijet.

“To je očito postalo normalno u Hrvatskoj, ne reagira ni policija ni državne institucije. Ne razmišljamo kakav će to odjek imati u svijetu. Istina je da ti ljudi kada odu u Austriju budu ozbiljno kažnjeni, činjenica je da mi pokušavamo skrojiti paralelnu povijest na europskoj razini, koja se nije dogodila, i od toga Hrvatska ima samo štete”, rekao je Beljak.

Kada su u pitanju porezi na duhan i alkohol, čije bi povećanje udruga Lipa željela spriječiti, Beljak je kratko rekao kako nije upoznat s detaljima peticije, no da je bilo kakva reforma dobro došla.

“Ovo što sada imamo nije reforma, kada se ne uzima novac iz državnog proračuna nego iz lokalnih proračuna. Građani će ovom reformom izgubiti”, rekao je Beljak.

Migrantska kriza: Hrvatska ne treba voditi tuđe ratove

Smatra i da ponašanje Hrvatske prema migrantima i čuvanje granice s Bosnom i Hercegovinom mora biti sasvim u skladu s civilizacijskim normama.

“Mislim da Hrvatska ne treba biti europski policajac, ne trebamo voditi tuđe ratove, hrvatska policija bi trebala postupati u skladu s civilizacijskim normama. Mislim da to Hrvatskoj daje loše svjetlo u međunarodnom okviru. Neka bi se zemlja s bliskog istoka mogla poželjeti osvetiti Hrvatskoj, a mi živimo od turizma”, kaže Beljak.

Ovogodišnji pad u turizmu ne smatra značajnim.

“Nije turistička sezona nešto zabrinjavajuća, zabrinjavajuće je da cijene rastu kako bi se pokrili gubici, a gubitke tako ne mogu riješiti. Nitko neće dopustiti da ga se pljačka i bojim se da će se pravi efekti laganog pada vidjeti iduće sezone. PDV u turizmu je smanjen na 13 posto, a o ugostiteljima ovisi hoće li spuštati cijene ili dizati plaće. Zabrinjavajuće je i začuđujuće što imamo velik broj nezaposlenih, a fali nam radnika, i turistički ih djelatnici, ali i druge grane, ne mogu uvesti koliko ih nedostaje”, kazao je Beljak.

Predsjednica u šah-mat poziciji

Kada je u pitanju Mostov zahtjev za izvanrednom sjednicom Sabora na kojoj bis e govorilo o opozivu Milana Kujundžića, koji će Most tražiti od predsjednice kako bi ga predsjednica prenijela Vladi, Beljak kaže da ga je HSS potpisao.

“To je tražilo 35 zastupnika, predsjednica se sada nalazi u šah-mat situaciji. Ili će poštovati Ustav i sazvati sjednicu, ili ćemo imati vrhovnicu koja ne poštuje hrvatski Ustav, što bi bila samo jedna od hrvatskih specifičnosti”, kazao je Beljak.

Na pitanje novinara da prokomentira predsjedničinu kritiku rekonstrukcije vlade, Beljak kaže da ne zna što je ona time mislila.

“Uz dužno poštovanje, Kolindu Grabar-Kitarović ne mogu shvatiti ozbiljno. Ne znam što je time htjela reći”, kazao je Beljak.

Foto: Lana Slivar Dominić/Hina

Facebook Comments