Zašto Plenković nije snažnije branio Kolindu: Blizak je s Josipovićem kojemu je trebao biti savjetnik?

Zašto Plenković nije snažnije branio Kolindu: Blizak je s Josipovićem kojemu je trebao biti savjetnik?

Mlaka reakcija Andreja Plenkovića na napad Ive Josipovića prema predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović mnoge je potaknula na špekulacije oko odnosa između premijera i predsjednice. Tihomir Dujmović je zbog te okolnosti Plenkovića nazvao vanjskopolitičkim oponentom Kolinde Grabar-Kitarović. Međutim, iz vrha HDZ-a istaknuli su, između ostalih, jednu vrlo zanimljivu teoriju. S HDZ-ovcima je razgovarao novinar Novog lista.

“Očekivalo se da će Plenković napasti i oprati Josipovića, ali on to nije učinio. To što je kazao u Opatiji apsolutno nije bilo dovoljno”, rekao je jedan HDZ-ov saborski zastupnik.

Drugi pak krivnju prebacuju na predsjednicu, i misle da ju Plenković nije branio jer je nanjela štetu HDZ-u.

“Ako želiš dobro sebi i stranci, ne možeš se onako ponašati. Bilo je to užasno, napravila nam je veliku političku štetu. Kad bismo i idućih pet mjeseci svi u HDZ-u, bez obzira na to što tko misli o Plenkoviću, složno stali iza predsjednice, bojim se da se nju više ne može izvući na izborima. Zbog nje nam se ljudi smiju, sprdaju se s nama”, ogorčen je član Predsjedništva HDZ-a.

Osim toga, postoje i oni koji misle da Plenković Kolindi zamjera što ga je javno kritizirala. Predbacila mu je, primjerice, što nije smijenio ministra Milana Kujundžića i da je ne informira o programu hrvatskog predsjedanja Europskom unijom.

Josipović pozvao Plenkovića da mu bude savjetnik za vanjsku politiku

Jednom HDZ-ovom dužnosniku čini se da bi u pozadini svega mogao biti i Plenkovićev odnos s Josipovićem.

“Zna se da Plenković poštuje Josipovića i da su njih dvojica uvijek bili u dobrim odnosima. Možda je i to razlog što ga je Plenković poštedio”, analizira sugovornik iz HDZ-a.

Poznato je da je Josipović bio Plenkovićev profesor na zagrebačkom Pravnom fakultetu, a kasnije je pratio njegovu diplomatsku karijeru i stekao o njemu odlično mišljenje.

Kad je 2010. Josipović izabran za predsjednika Republike, pozvao je Plenkovića da bude njegov savjetnik za vanjsku politiku. No, Plenković se tada ipak odlučio prihvatiti ponudu Gordana Jandrokovića da preuzme dužnost državnog tajnika u Ministarstvu vanjskih poslova, kojem je u to vrijeme on bio na čelu, piše Novi list.

Foto: Miroslav Lelas/Hina

Facebook Comments