Grmoja razočaran birokratskim izmotavanjem predsjednice Kolinde: Samo prebacuje odgovornost na Ustavni sud

Grmoja razočaran birokratskim izmotavanjem predsjednice Kolinde: Samo prebacuje odgovornost na Ustavni sud

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović odgovorila je na zahtjev Mosta kojim traže sazivanje izvanredne sjednice Sabora na kojoj bi se raspravljalo o opozivu ministra zdravstva, Milana Kujundžića.

“Nakon zaključka Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Hrvatskog sabora kojim se odbija sazivanje izvanredne sjednice Hrvatskog sabora u povodu prijedloga za pokretanje pitanja povjerenja dr. Milanu Kujundžiću, ministru zdravstva Republike Hrvatske, predsjednik Kluba Mosta nezavisnih lista g. Nikola Grmoja obratio se Predsjednici Republike Hrvatske 6. kolovoza 2019. sa zahtjevom da na temelju članka 79. stavka 2. Ustava Republike Hrvatske uputi predsjedniku Hrvatskog sabora zahtjev za izvanredno zasjedanje Hrvatskog sabora.

Poštujući Ustav Republike Hrvatske te uzimajući u obzir činjenicu da je trideset i dvoje zastupnika, potpisnika zahtjeva za izvanredno zasjedanje Hrvatskog sabora, zatražilo od Ustavnog suda da podnese Hrvatskom saboru izvješće o ostvarivanju ustavnosti i zakonitosti u vezi s navedenim zaključkom Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, Predsjednica Republike Hrvatske poziva Ustavni sud da postupi u skladu sa svojim ustavnim ovlastima i odgovori na Prijedlog zastupnika od 22. srpnja 2019.

Ako bi Ustavni sud ocijenio da su se stekli ustavni uvjeti da Predsjednik Hrvatskog sabora sazove izvanrednu sjednicu, a Predsjednik Hrvatskog sabora to ne bi učinio, Predsjednica Republike Hrvatske donijet će odluku o zahtjevu o izvanrednom zasjedanju Hrvatskoga sabora u skladu sa svojim ustavnim ovlastima”, priopćeno je iz Ureda predsjednice.

Podsjetimo, Ustavni sud je 23. srpnja poručio da oni postupaju po službenoj dužnosti i, ako ocijene da je to potrebno, reagirat će na zahtjev, ali neće žuriti sa svojom odlukom.

Na  priopćenje  predsjednice Kolinde Grabar Kitarović reagirao je politički tajnik Mosta Nikoal Grmoja.

“Naš zahtjev za sazivanjem izvanredne sjednice Sabora o stanju u zdravstvu i raspravi o povjerenju ministru Kujundžiću bio je test političke vjerodostojnosti predsjednice KGK. Nakon što je kritizirala ministra s tvrdnjom da u resoru u 3 godine nije ništa napravio trebala je konačno “udariti šakom o stol” i s riječi prijeći na djela. Tipičnim birokratskim potezom prebacila je odgovornost na Ustavni sud čime je propustila iskoristiti svoje predsjedničke ovlasti i učiniti ono što od nje očekuju hrvatski građani, liječnici i zdravstveno osoblje”, izjavio je Grmoja.

Foto: N1

Facebook Comments