Progovorio urednik Hrvatskog tjednika: Kolindu je nazivao bestidnicom, ali ona ga je iznimno srdačno dočekala

Progovorio urednik Hrvatskog tjednika: Kolindu je nazivao bestidnicom, ali ona ga je iznimno srdačno dočekala

Ivan Marijačić, glavni urednik i direktor Hrvatskog tjednika, o intervjuu s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović razgovarao je s novinarom Novog lista. Prethodno je bio vrlo kritičan prema predsjednici, poručujući joj “bye, bye Kolinda” i nazivajući ju bestidnicom. Međutim, rekao je da ga je predsjednica dočekala ” iznimno srdačno, kao i njezini savjetnici prije toga, na čemu im od srca zahvaljujem.”

“Sebe nikad ne precjenjujem ni podcjenjujem, ali ja sam ipak samo novinar, a ona je u danu kada je u Afganistanu smrtno stradao jedan naš vojnik, posvetila mi čak sat i pol i ukazala poštovanje koje se pamti.”

Naglasio je i da ne misli da je u prošlosti pretjerao u kritikama na račun Kolinde Grabar-Kitarović. Marijačić je ispričao kako je došlo do ovog zapanjujućeg intervjua.

“Ja već dvije godine želim s njom napraviti intervju i u nekoliko navrata slao sam mailove s pitanjima. No, nikako mi ga nije dala, pa sam u jednom trenutku zaključio da me to više ni ne zanima. Ali, onda su mi predsjedničini savjetnici nedavno javili da bih mogao uživo razgovarati s njom, pa sam im rekao da bi to bila prilika da ona u tom intervjuu najavi kandidaturu.

Znam da je to bilo pomalo pretenciozno, ali na kraju je tako i ispalo. Mislim da nitko nikad nije napravio profesionalan, nezavisan intervju sa Stjepanom Mesićem i Ivom Josipovićem, kao ni s Kolindom Grabar-Kitarović prije mene”, rekao je Marijačić.

Rekao je da zbog ovog intervjua Kolinda neće u budućnosti imati drukčiji tretman

“Ni u kom slučaju. Ona je svoju prvu kandidaturu najavila u našim novinama, dala nam je dva intervjua dok je još bila pomoćnica glavnog tajnika NATO-a. Ali, ja imam vrlo konkretan svjetonazorski okvir i dosljedno ga primjenjujem. Političare koji se uklapaju u taj naš okvir mi ne kritiziramo, ali kad napuste te vrijednosti, nađu se na našem udaru. Nemamo milosti. Predsjednica neće zbog ovog intervjua imati nikakav povlašteni tretman u Hrvatskom tjedniku. Odlučit ćemo koji kandidat najviše odražava naš svjetonazorski okvir”, upozorava Marijačić.

Inače, u intervjuu se Kolinda Grabar-Kitarović predstavila kao političarka koja je u nekim stavovima puno radikalnija nego, primjerice, Miroslav Škoro, s kojim se bori za naklonost istog biračkog tijela. Vratila se u fazu obrane pozdrava “Za dom spremni”.

Pozvala se u tom kontekstu na književnika Pavla Vitezovića i operu “Nikola Šubić Zrinski”. “Nijedan pozdrav pod koji je branjen Vukovar ne može biti kompromitiran”, izjavila je predsjednica. Tvrdila je i da Plenkovićev koalicijski partner Milorad Pupovac svake godine u Srbu obilježava pokolj Hrvata.

Izrazila je nadu da će se s novim ministrom vanjskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom u hrvatskoj diplomaciji obnoviti “domoljubni zanos”. Predsjednica je smatrala potrebnim reći i da “nikad nije rekla ni riječi protiv Ive Sanadera”.

Foto: Milan Šabić/Hina

Facebook Comments