Fra Ante Čovo objasnio zašto je Plenkoviću naredio: Ajde, klekni tamo i moli se! Na kolina!

Fra Ante Čovo objasnio zašto je Plenkoviću naredio: Ajde, klekni tamo i moli se! Na kolina!

Fra Ante Čovo, gvardijan svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović, a potom i premijeru Andreju Plenkoviću te cijeloj sviti koja mu je bila u pratnji, kada su ušli u crkvu prije početka Sinjske alke rekao je “Klekni i moli”, pa su s njim klečali i molili pred oltarom. Premijerov glasnogovornik odmah se potrudio objasniti kako su Plenković i fra Ante Čovo stari prijatelji, ali ipak smo o motivima tog čina pitali gvardijana. Naravno, razgovarali smo i o stanju u hrvatskom društvu, za koje on kaže da je najodgovornija crkva, njegovoj donedavnoj službi u Makarskoj i ovoj novoj u Sinju, kao i o nadolazećem blagdanu, Velikoj Gospi, piše Večernji list.

Zašto ste predsjednici i premijeru rekli “Klekni i moli”?
Što može fratar drugo u crkvi napraviti? Održati im politički govor? Koja je moja uloga?
U redu, ali ne sjećam se da je ikada ijedan svećenik u Hrvatskoj to prije vas napravio.
Ja sam to napravio mnogo puta. Pred parlamentarne izbore 2011. godine bila je ovdje Jadranka Kosor, bila je premijerka, a i Ivu Josipovića kada je dolazio u Makarsku, gdje sam bio gvardijan, prvo sam uveo u crkvu i rekao mu “Pogledaj”.
Njemu niste rekli “Klekni i moli”?

Nisam, a objasnit ću zašto sam to rekao premijeru i predsjednici. Plenković je više puta dolazio u Makarsku na misu za Veliku Gospu, kada je i misa za njegovog dida i babu, Marina i Milu, i onda sam mu rekao: “Nemoj doći u crkvu, a ne moliti Boga.” I sad, budući da dolazi prvi put u crkvu Gospe Sinjske. ja sam njemu postavio pitanje zna li koliko ima bitaka protiv Turaka koje slavimo i koliko ima bitaka koje ne slavimo, a važnije su. Spomenuo sam mu poraze u Krbavskoj, Mohačkoj i Sigetskoj bitci, a jedina pobjednička bitka bila je pod Sinjem. “Nalaziš se pred Gospom pobjednicom i ako želiš pobijediti unutarstranačke izbore, parlamentarne izbore, klekni i moli.”

Foto: Miroslav Lelas/Hina
Facebook Comments