Nimalo objektivna analiza: Čičak kritičan prema Thompsonu, Škori i Kolindi, a onda u nebesa diže Bandića

Nimalo objektivna analiza: Čičak kritičan prema Thompsonu, Škori i Kolindi, a onda u nebesa diže Bandića

Ivan Zvonimir Čičak, predsjednik Hrvatskoga helsinškog odbora za ljudska prava (HHO), dao je veliki intervju za Slobodnu Dalmaciju u kojem je komentirao pozdrav “za dom spremni”, predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović, Milorada Škoru, gradonačelnika Vukovara Penavu, Milorada Pupovca, Zorana Milanovića, ali i svoj odnos s gradonačelnikom Milanom Bandićem.

Interviju je započeo s pitanjem pozdrava “za dom spremni”.

“Što se tiče tog ‘ZDS’, ponovit ću po tko zna koji put stajalište Hrvatskoga helsinškog odbora za ljudska prava da je to isključivo i jedino pozdrav ustaškog pokreta. Njega je osobno osmislio Ante Pavelić, a što je izrekao u intervjuu Vinku Nikoliću u emigraciji, a to je prenio i Ivo Banac u jednoj svojoj kolumni. Sve drugo su priče za malu djecu.

Pozdrav ZDS u upotrebu se vratio 90-ih godina u Hrvatskoj stranci prava, odnosno njezinom vojnom krilu HOS, koja je bila klasična fašistička falanga sa svojom privatnom vojskom. Bili su naoružani, pozdravljali su uzdignutom desnicom, a na zidovima im je visila slika poglavnika Ante Pavelića. Tako je nastao HOS.

A konačno, tadašnji predsjednik HSP Anto Đapić je govorio da oni zapravo uzdignutom rukom mjere visinu kukuruza. Stvari moramo postaviti jasno: taj pozdrav je kompromitiran i kontaminiran povijesno i on se više u nijednom obliku ne bi trebao koristiti u Hrvatskoj. To je stav HHO-a i mene osobno.”

Međutim, Čičak ne misli da bi one koji tako pozdravljaju trebalo sankcionirati.

“HHO i ja osobno smo protiv zabrana. Priče pučke pravobraniteljice Lore Vidović su naprosto bedastoća.

Ona je nezadovoljna činjenicom da se MUP ne žali na prvostupanjske sudske presude prekršajnih sudova. Mi živimo u pravnom sustavu utemeljenom na statutarnom pravu i na normi ‘nullum crimen sine lege’ (nema prekršajnog djela – zločina bez prethodno donesenog zakona).”

Ekvivalent pozdravu ‘Sieg heil’

“Bivši predsjednik NO Hajduka i odvjetnik Ljubo Pavasović Visković je temeljito objasnio da se ljude ne može kažnjavati za ZDS budući da nema toga u zakonu. Svaki pametni pravnik će vam to reći isto.

Ako bude donesen zakon o zabrani pozdrava ZDS, to automatski znači da se taj pozdrav, koji se nalazi u grbu HOS-a, mora mijenjati.

Korištenje ZDS jest, znači, za sada legalno, ali ne znam koliko je legitimno. S povijesnog i civilizacijskog stajališta njegov je ekvivalent pozdrav ‘Sieg heil’.

Ako smo se spustili na razinu upotrebljavanja eminentno fašističkih simbola, onda je naša budućnost zabrinjavajuća”, rekao je Čičak.

“Sporna je uopće upotreba tog pozdrava. To je pitanje civilizacijskog odnosa, ali to nema veze sa zakonom. Donesimo zakon, ali u tom slučaju u skladu s preporukama europskih institucija morali bismo donijeti i zakon o zabrani komunističkih simbola”, dodao je.

Osvrnuo se i na najnoviji komentar predsjednice vezan uz taj pozdrav.

“Ona je pozdrav ponovno legitimirala. Znala je da će Thompson na koncertu u Splitu pjevati pjesmu ‘Čavoglave’ koja počinje s pokličem ZDS. No ona je svejedno podržala koncert izrazivši žaljenje što neće moći doći. Prema pisanju medija, na koncertu je bilo još opskurnijih događanja.

No najopskurnija činjenica je to da je koncert organizirao gradonačelnik Splita, Andro Krstulović Opara, koji je lani doveo ‘Hladno pivo’, a sad mu treba ‘vrući Thompson’, dakako u predizborne svrhe.”

U Vukovaru treba poštovati vladavinu prava

Tvrdi da Kolinda Grabar-Kitarović želi pridobiti glasove “tvrde desnice”. Međutim, misli da u tome neće uspjeti, jer je na sebe navukla gnjev tih birača. Čičak tvrdi da joj je to i osobno rekao.

Najavio je dokument kojeg HHO priprema vezan uz situaciju u Vukovaru.

“To da je predsjednica republike otvoreno u intervjuu Hrvatskom radiju podržala stavove Penave i objektivno se suprotstavila odluci Ustavnog suda, opravdavajući neuvođenje ćirilice u javnu upotrebu, je nedopustivo. To je osporavanje načela vladavine prava i Ustava i zakona.

Ona se je time priklonila načelu koje se u pravnoj terminologiji zove ‘Tu quoque’ (‘Ti također’), što bi značilo da se jednu protupravnu radnju pokušava poništiti drugom protupravnom radnjom. Ti si nama napravio to, a mi smo tebi napravili to.

Po tom modelu ili načelu Srbi su opravdavali svoju balvan revoluciju činjenicom da su u II. svjetskom ratu stradali od ustaškog režima. Do kuda, do kada, ja se pitam?

Pa postoje istovremeno dva grada i 20-ak općina u RH u kojima nacionalne manjine čine preko 30 posto ukupnog stanovništva. Tamo se ne provodi Zakon o nacionalnim manjinama.

To je pitanje Zoranu Milanoviću: zašto je đonom bio krenuo na Vukovar i pokušao tamo provesti zakon, a nije isto napravio u Vrbovskom, gdje je 34 posto Srba? Zato što je SDP tamo bio na vlasti, i u gradu, i u županiji. To je, prema tome, imalo neki politički cilj. Konačno, to je pitanje i za Pupovčeve etnobiznismene.”

Pupovac postao pravoslavac

Čičak je komentirao i odlazak Milorada Pupovca na skup u Fruškoj Gori na Dan pobjede, na komemoraciju žrtava Oluje.

Kako ste doživjeli stajanje Milorada Pupovca u drugom redu komemoracije na Fruškoj Gori?

“A gdje je trebao otići? U Vatikan!?”

Ali društvo Aleksandra Vučića i ostalih?

“On tamo pripada.”

Ipak je u Hrvatskoj brojnim stavovima izrazito lijevo.

“On je, navodno, u međuvremenu postao pravoslavac. Rekao sam, on tamo pripada, ali isto tako vidim mentalnu strukturu onih koje on zastupa.

Pa i spomenute općine u kojima se ne provodi Zakon o nacionalnim manjinama govore o njemu i njegovim etnobiznismenima. Njima nisu bitne takve stvari, već zadržati nekakav srpski geto za potencijalna vremena ‘koja dolaze'”, odgovorio je Čičak.

Bandić “imao novac”, ali su i drugi

Čičak je komentirao i svoj odnos s Milanom Bandićem, spomenuvši da je išao na pogreb njegove majke u Hercegovini. Dao je komentar koji se može protumačiti kao relativiziranje Bandićeve krivnje za neka koruptivna kaznena djela.

“Išao sam na pogreb iz dva razloga: prvo Bandić i ja smo prijatelji, a drugo u znak poštovanja za sve ono što je on napravio za Grad Zagreb. Rođeni sam Zagrepčanin, i na dan kad ide ovaj intervju navršit ću 72 godine.

Bandić je najveći gradonačelnik Zagreba u mom životu. Najviše je napravio za Zagreb, apsolutno. To što mu prigovaraju da je zato imao novac, imali su i drugi pa nisu napravili puno” kaže Čičak.

Škorin prijedlog je smiješan, neozbiljan i ne može proći

Komentirao je i Škorinu kandidaturu.

“Ne vidim ga kao političara, već mog prijatelja čijim se pjesmama divim. Njegova najbolja pjesma, što sam mu i rekao, je ‘Domovina’. Ona je u rangu Tutićeve ‘Moje domovine’.

Po meni, to su dvije naše nove himne. Nažalost, Škorina ‘Domovina’ se prerijetko čuje i osjeća.”

“Predsjednik HHO-a se ne smije priklanjati niti jednoj političkoj opciji. Po našem statutu, to je zabranjeno svim članovima Odbora” istaknuo je.

Međutim, ipak je komentirao Škorine najave predsjedničkih referenduma.

“To je smiješno, to je neozbiljno i to ne može proći”, rekao je predsjednik HHO-a Ivan Zvonimir Čičak.

Foto: Denis Cerić/Hina

Facebook Comments