Kuhar primijetio malverzacije u školskoj kuhinji: Kradljive kuharice ga prijavile za spolno zlostavljanje

Kuhar primijetio malverzacije u školskoj kuhinji: Kradljive kuharice ga prijavile za spolno zlostavljanje

Priča o Damiru Škari imala je značajan utjecaj na društvenu klimu vezanu uz spolno nasilje nad ženama. Ohrabrile su se brojne žrtve, žene koje su se odlučile dignuti glas i suprotstaviti se zlostavljačima. Tako je u javnost procurila i priča o školskom kuharu koji zlostavlja svoje kolegice, a zbog kojeg Osnovna škola Pavleka Miškine u Zagrebu sada mora platiti odštetu žrtvi.

Istražujući priču o zlostavljanju žena u školskoj kuhinji, Provjereno je otkrilo da je zapravo žrtva kuhar. Dvije žene koje su se urotile protiv njega lagale su i krale. Što je najgore, za to postoje dokazi: izvješće pravobraniteljice, presuda, ali postoje čak i snimke nadzornih kamera koje su zabilježile krađu hrane iz školske kuhinje.

“Ravnateljica rekla da izmišljamo”

“Sve je krenulo 2012. godine, nakon što je ravnateljica zaposlila kuhara. Nakon toga je odmah krenuo na mene. U WC-u je lupao po vratima, hvatao me za prsa i stražnjicu te je govorio da je bosanska stražnjica tvrda. Kad bih nosila lonac, on bi me primio za prsa, a dok sam bila na sudoperu i prala suđe, on bi se primio za prsa i češao se o mene”, rekla je Mara, pomoćna kuharica u školi.

Tada je tvrdila kako ju je gurnuo tako jako da je pala na pod: “Dotrčala je pomoćna kuharica i učitelji koji su me podigli. Nakon toga smo išli kod ravnateljice i rekla sam da me kuhar udario, ali nas ravnateljica nije ni htjela primiti. Rekla je da izmišljamo, okrenula se i otišla”, nastavila je Mara.

No pisani tragovi tu izjavu demantiraju. Dapače, kuharica i pomoćna kuharica sa svojom sindikalnom predstavnicom došle su kod ravnateljice i prijavile da se taj događaj dogodio. No nisu to prijavile odmah, već mjesec dana kasnije.

Oglasila se na tu tvrdnju i ravnateljica OŠ Pavleka Miškine Vesna Vrbanović Janičić: “Na moje pitanje zašto me tada nisu obavijestile, pozvale policiju ili išle k doktoru, nije bilo odgovora. One ne znaju zašto to nisu napravile, ali tvrde da se to dogodilo.”

Uključila se i pravobraniteljica

Kuharica i pomoćna kuharica obratile su se pravobraniteljici za ravnopravnost spolova, koja je ustvrdila da škola mora poduzeti više u zaštiti pomoćne kuharice. Škola je zbog toga uvela videonadzor.

Kulminacija prijava dogodila se kada je pomoćna kuharica urudžbirala prijavu protiv kuhara, u kojoj piše kako je kuhar pjevao prostačke pjesme i primao se za spolovilo pred učiteljima i djecom.

“Nakon tog događaja pregledala sam snimke kamera od tog i još dva prošla dana te sam ustanovila da su to bila normalna tri radna dana”, rekla je ravnateljica škole Vrbanović Janičić. Zatražila je očitovanje pomoćne kuharice, ali se ona nije očitovala, već je otišla na bolovanje. Godine 2017. opet su se žalile pravobraniteljici za ravnopravnost spolova.

Videonadzor otkrio da su krale

Pomoćna kuharica tužila je školu za uznemiravanje i diskriminaciju na radnom mjestu. Videonadzor ni u jednoj prijavi pomoćne kuharice nije potvrdio njezine navode. Ali je zato kuharicu potpuno raskrinkao.

“Prilikom moje jedne provjere kuhinje ustanovila sam da je zapravo kuharica spakirala dosta vrećica i da je to planirala odnijeti kući”, rekla je ravnateljica škole.

Videonadzor pokazuje kako je došla prije radnog vremena na posao. Umjesto da ih nosi u kuhinju, stvari je odnijela prema ormarićima kojima se služi osoblje na zamjeni. Meso je odnijela u kuhinju, izvadila foliju pa je s vrećicom otišla prema ormarićima. Zatim je odlučila baciti vrećicu u kojoj je nosila meso. Pozvana je policija. Baš u trenutku ravnateljičine inspekcije, snimka pokazuje kako kuharica trči prema kontejnerima.

Kuharica Mirjana Mikša sve demantira. Međutim, policija je pregledala kontejner i u njemu našla – meso. Mikša je dobila izvanredni otkaz, a istovremeno je počeo i sudski spor u kojem je pomoćna kuharica Mara tužila školu zahtijevajući da joj se omogući rad u kojem neće biti uznemiravana i spolno zlostavljana te je tražila odštetu. I sve to pet godina nakon što se navodno seksualno zlostavljanje dogodilo.

Optužile su ga jer je ukazivao na malverzacije

Kuharu je cijela ova priča poprilično stresna. Kako i sam navodi, ima obitelj i djecu koji su uz njega, no njegova djeca imaju prijatelje iz navedene škole. Uz kuhara je stao i cijeli kolektiv.

“Dosta je više. Naš je kuhar imao hrabrosti prekinuti malverzacije u kuhinji i tako školi uštedjeti novac”, rekla je Sandra Huzjak, učiteljica u OŠ Pavleka Miškine.

Kuhinja je radila u minusu. Nakon što je došao novi kuhar i ukazao na neracionalno trošenje te postao zadužen za nabavu, počele su optužbe. A kuhinja od tada radi u plusu.

“I odbačeno je seksualno uznemiravanje. Odbačena je diskriminacija. Svi ti odvjetnici i pravnici koji su gledali jednoglasno su zaključili da je ta pravomoćna presuda u biti u najmanju ruku kontradiktorna”, zaključio je kuhar.

Foto: Snimka zaslona/Provjereno

Facebook Comments