Stanovnici pograničnog područja digli se protiv opasnog odlagališta: Radioaktivnom otpadu nije mjesto na Uni

Stanovnici pograničnog područja digli se protiv opasnog odlagališta: Radioaktivnom otpadu nije mjesto na Uni

S porukom “Zajedno kažemo NE, životima se ne trguje!” mještani Novog Grada ali i svih pograničnih općina zatražili su od hrvatskih vlasti da odustanu od ideje odlaganja nuklearnog otpada na lokalitetu Trgovska gora, prenosi DW.

Na samoj granici BiH i Hrvatske, svega 800 metara od rijeke Une, nalazi se bivša vojarna Čerkezovac, koju hrvatske vlasti planiraju osposobiti za tu namjenu. Radi se o radioaktivnom otpadu iz nuklearne elektrane Krško.

Prosvjednici su poslali poruku da će ako 30. rujna Hrvatska krene u proceduru odlaganja nuklearnog otpada, koristiti sva pravna sredstva i kod međunarodnih sudova.

“Došao sam dati podršku, ovo je katastrofa što nam žele učiniti. Moramo se buniti, ne smijemo dopustiti ovo”, kaže Nikola iz Novog Grada.

Na prosvjedu u Novom Gradu bila je i Sanja Šević, aktivista iz Dvora, koja kaže da su i u Hrvatskoj stanovnici općina Dvor, Petrinja i Sisak protiv odlaganja otpada, ali da se njihov glas slabo čuje.

“20 godina ista priča”

Prosvjed je organizirala udruga “Green Team” iz Novog Grada. U ime udruge za DW je dao izjavu Mario Crnković.

“Sve razumijem, ali ne razumijem koliko nam vrijeđaju inteligenciju i bacaju prašinu u oči. 20 godina ista priča, pokrenu je, mi se pobunimo, oni stanu. Ovo je sada trenutak kada nema nazad. Nema pregovaranja, nećemo to na Trgovskoj gori, 800 metara od Une i točka”, kaže Crnković.

“Više nismo sami, sve općine imaju istu ideju i institucije BiH i RS također sudjeluju u svemu ovom”, kaže načelnik Novog Grada Miroslav Drljača.

Trusno područje

Hrvatska nije provela dodatna istraživanja utjecaja na okoliš a radi se, kako navode stručnjaci u BiH, o vrlo trusnom području, podložnom potresima, koje svake godini plavi. Uz to, nalazi se uz rijeku Unu odakle se nekoliko općina opskrbljuje vodom za piće.

“Očekujem da će se svijest probuditi i da će svi shvatiti koliko je to loše. Izabrali su pogrešno mjesto. Mi smo se izjasnili u Dvoru da smo protiv odlagališta ali se čini da je tišina jer nemamo prostora u medijima. Politika je umiješana u sve i strah ljudi da će neko dobiti novac, kako bi građani izgubili interes za sve”, kaže Šević.

Dogovor sa Slovenijom

Tridesetog rujna je sastanak u Sloveniji između nadležnih ministara Republike Hrvatske i Slovenije, kada bi se trebao postići konačni dogovor u vezi s odlaganjem nuklearnog otpada. Hrvatska ima obavezu polovinu svog otpada iz Krškog preuzeti najkasnije 2023. godine, dok je dogovoreno da će visokoradioaktivni otpad – potrošeno nuklearno gorivo, ostati u nuklearki do kraja njezinog rada 2043. godine.

Foto: Green Team – Novi Grad/Facebook

 

 

Facebook Comments