Novinar Ivan Pandžić: Svaki put pred izbore ide se prvo na Srbe. U Hrvatskoj postoji problem relativiziranja ustaštva

Novinar Ivan Pandžić: Svaki put pred izbore ide se prvo na Srbe. U Hrvatskoj postoji problem relativiziranja ustaštva

Đurđica Klancir, novinarka Net.hr-a i Ivan Pandžić iz 24 sata gostovali su u Točki na tjedan. Komentirali su stanje u HDZ-u i u vladajućoj koaliciji vezano uz izjave Milorada Pupovca, kojega je DORH-u prijavila HVIDR-a.

“Ovo sigurno ne bi trebala biti tema kojom bi se trebao baviti DORH. Ako saborski zastupnik, zastupnik manjine upozorava na trendove manje ili više retorički spretno, to sigurno nisu teme za DORH, ali očito je zaključeno da se u ovom slučaju ipak mora time baviti. Tu dolazimo i do teme neovisnosti DORH-a i o tome je li instrumentaliziran u mnogim slučajevima, pa i u ovom”, rekla je Klancir.

“Mi se sada već tjednima bavimo reakcijama na jedan intervju Milorada Pupovca. Danima se raspravljalo hoće li on istupiti iz koalicije ili neće. Mi se sada već tjednima bavimo jednom temom za koju očito je svima jasno od prvog trenutka – koalicija se neće raspasti, SDSS neće izaći, partneri će se manje ili više slagati”, rekla je Klancir.

“Postoji problem u Hrvatskoj relativiziranja ustaštva. Dugo godina se ne uspijeva riješiti, ali dolazimo do točke da nemamo državnike koji se mogu odrediti oko tog problema, imamo jednu vrlo slabu Vladu izraslu na trgovačkoj koaliciji i sada iz tjedna u tjedan imamo male pomake, mala trgovanja, razmjene municije, a da ne idemo nikakvom rješenju, a to je je li u Hrvatskoj osviješten problem da se sve labavije govori o razdoblju NDH, ustašizaciji. O tome se ne govori”, rekla je Klancir.

Pandžić smatra da su ovakve teme očekivane u predizborno vrijeme.

“Svaki put pred izbore ide se prvo na Srbe. ‘Ajmo se pitati što bi bilo da Pupovca nema, da se on povuče i da ne priča? On je sa svojim izjavama u velikom kondicionalu rekao da se pazi da ne dođe do usporedbe s NDH i tu je pretjerao, ali nije izrijekom rekao da je Hrvatska NDH. Traju ta natezanja, diže se tenzija i to je zgodno i HDZ zna da oni na desnici gube glasove, ako hoće biti centar, oni moraju pokazati toleranciju, Plenković je takav i zato su ga doveli. Sve je to u svrhu predizborne kampanje”, rekao je Pandžić.

Dodao je da se pred svake izbore u javnost puštaju teme koje dižu emocije i tenzije, oko kojih svatko ima svoje mišljenje i može se naljutiti.

“Te teme odgovaraju, jer s njima je puno lakše igrati i skupljati bodove”, rekla je Klancir.

“Što bi bilo da je Pupovac izjavio da u Hrvatskoj ni Hrvati ne mogu reći da su Hrvati, kako je rekla predsjednica u Americi? Što bi se dogodilo?”, upitao je Pandžić.

Foto: N1

Facebook Comments