Vrkić brani Stanimirovića i Pupovca: Penava ima najveći legitimitet za vođenje dijaloga sa Srbima

Vrkić brani Stanimirovića i Pupovca: Penava ima najveći legitimitet za vođenje dijaloga sa Srbima

Osječki gradonačelnik Ivan Vrkić je, nakon operacije srca u prosincu 2018 kada mu je ugrađeno pet premosnica, ponovno završio na operaciji. Nakon operacije tijekom koje su mu ugrađene dvije dodatne premosnice pretrpio je moždani udar, zbog kojeg su mu se pojavile poteškoće u govoru i hodu. Unatoč tome ubrzo se vratio na dužnosti gradonačelnika, te bio spreman dati opširan i zanimljiv intervju za Jutarnji list u kojem se dotakao svoje političke prošlosti i aktualnih tema.

Zbog moždanog udara svakodnevno ide na rehabilitaciju s ciljem povratka normalne funkcije govora i hoda. U šali kaže da sada njegov govor podsjeća na Milana Bandića.

Vrkić je jedan od rijetkih “proljećara” koji još aktivno sudjeluje u politici. Kao predsjednik Saveza omladine Hrvatske bio najmlađa žrtva “sječe u Karađorđevu” 1971., kada je Josip Broz Tito smijenio hrvatsko političko vodstvo na čelu sa Savkom Dabčević-Kučar i Mikom Tripalom.

Mnogi Srbi nisu shvatili što se dogodilo 1991.

Žali da ga je bolest spriječila da učini više kao povjerenik predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović oko problema nestalih.

“Najveća kočnica je to što mnogi Srbi još u sebi nisu riješili, shvatili i priznali da je to što se dogodilo u ljeto 1991. bio napad na Hrvatsku. Dok se to ne dogodi, nećemo naći mrtve”, rekao je Vrkić.

Podržava Penavu – i Stanimirovića

Rekao je da podržava istupe Ivana Penave koji je najavio prosvjed radi neprocesuiranja ratnih zločinaca.

“U potpunosti ga podržavam. Mnogi Srbi u Vukovaru nisu rekli ništa, a mogli su. Penava je u pravu, ali isto tako moram reći i da u Vukovaru ima jedan sjajan čovjek, ali kojeg Hrvati ne vole, a to je dr. Vojislav Stanimirović, koji je zajedno s generalom Jacquesom Paulom Kleinom i sa mnom puno uložio u provedbi mirne reintegracije. Također, tu je još jedan čovjek, a to je gospodin Pupovac, koji je Hrvatsku hvalio kada nitko nije.”

Smatra da se moglo učiniti više oko pitanja nestalih osoba da su Hrvati imali bolju komunikaciju s predstavnicima Srba u Hrvatskoj, poput Stanimirovića i Pupovca. Ističe da time misli i na sebe samoga.

“To seže u vrijeme mirne reintegracije. Oni, primjerice, nisu bili previše zainteresirani za getoiziranje, za posebne škole i da smo to stavili na stranu, a u prvi plan nestale osobe, priča bi davno bila završena. Dakle, pogriješilo se u korijenima dogovaranja budućih odnosa koji i danas opterećuju odnose u Vukovaru i Hrvatskoj, ali i između Hrvatske i Srbije.”

Pupovac nije protuhrvatski element

Vrkić je istaknuo da su najteži napadi na Pupovca neopravdani.

“On nije četnik. Nisam čitao što je izjavio za Delo, a ono što je rekao oko NDH i današnje Hrvatske nije najsretnije formulirano, ali ja mu to opraštam. Pupovac nije protuhrvatski element i o njemu imam pozitivno mišljenje. Mislim da on i Stanimirović s jedne strane i Penava s druge strane mogu riješiti neriješena pitanja. Oni imaju svoju prošlost, ali i dovoljno snage i karizme da to naprave.

Podržava istupe Penave, te smatra da bi trebao preuzeti ključnu ulogu u građenju boljih međuetničkih odnosa.

“Premijer to s pravom tolerira, jer Penavi treba širina i mislim da bi on trebao preuzeti dijalog sa Srbima i da bi to donijelo najviše rezultata.”

“Ja vjerujem u dijalog, ali trenutačno mu se mogu samo nadati. No, budem li zdrav i imao priliku, pokušat ću ih spojiti.”

Podržava Plenkovića i koaliciju s HNS-om

Na pitanje o Vladi odgovorio je istaknuvši da su svi gospodarski pokazatelji pozitivni, te da zemlja ide u dobrom smjeru.

“Oni koji se s njime ne slažu jednostavno ne razumiju što Plenković radi. Ja ga razumijem i podržavam, a on će izdržati sve napade jer ima energiju, snagu i viziju. Također, vrlo je racionalan i analitičan. Njegova analitika je dobra, pozitivna, smislena i on sve skupa jako dobro vodi i balansira.”

“HNS je napravio svoju misiju i omogućio da se u Hrvatskoj pokrenu pozitivni procesi”, dodao je Vrkić.

Podržava i Kolindu i Milanovića

“Što se tiče kandidata, mogu reći da podržavam i aktualnu predsjednicu Grabar-Kitarović i njezina izazivača Milanovića”, rekao je Vrkić, te dodao da još ne zna kome od njih dvoje će dati glas.

Milanovićev stil je osebujan, smatra Vrkić, “ali vrlo jasan, radikalan i zna što hoće”.

Tvrdi da nema govora o tome da Kolinda u dovodi antifašizam u pitanje.

“Oni koji joj to spočitavaju govore sami o sebi. To su ljudi koji nemaju njezinu širinu i viziju, pa ne razumiju ono što ona govori. Predsjednica je domoljub koji dovoljno razumije antifašizam i vodi računa o tome u kojem smjeru Hrvatska treba ići.”

O Škori ništa dobro

Na pitanje o eventualnoj podršci Miroslavu Škori rekao je da se to sigurno neće dogoditi. Vrkić je bio glavni ravnatelj HRT-a dok je Škoro bio direktor Orfeja.

“Nas dvojica smo se pomirili, ali naše obitelji nisu.”

“Ne bih o tome. Ovo je sve što ću reći.

“O njemu neću reći ništa loše, a za dobro nisam spreman.”

Dobar je s Bandićem i Karamarkom

Vrkić je bio potencijalni kandidat HDZ-a 2014. za predsjednika Republike, međutim u konačnici je ipak kandidirana Kolinda Grabar-Kitarović.

“Gospodin Karamarko i ja razgovarali smo na tu temu prije nego što je HDZ odlučio kandidirati gospođu Grabar-Kitarović, no presudilo je to što sam bio star i nisam znao nijedan strani jezik, premda sam i kao takav proveo mirnu reintegraciju na hrvatskom jeziku. Nije mi žao zbog toga.”

S Karamarkom je još u dobrim odnosima.

“Jako sam dobar s njim i mogu reći da je mnogo bolji političar nego što je to pokazao kada je imao priliku. Mislim da nije radio onako kako je mogao i trebao.”

Na pitanje je li ga Milan Bandić pozvao da se pridruži platformi koju je okupljao za prošle parlamentarne izbore, odgovorio je potvrdno.

“Ja sam prestar za bilo kakvu platformu. Bilo je nekih poruka u tom smjeru, ali nikada nije došlo niti do razgovora.”

Foto: Fah

Facebook Comments