Jaroslav Pecnik otkriva vezu između Šeksa i Turudića: Kako su htjeli pomoći Branimiru Glavašu

Jaroslav Pecnik otkriva vezu između Šeksa i Turudića: Kako su htjeli pomoći Branimiru Glavašu

Gost Newsrooma bio je politički analitičar i kolumnist Novog lista Jaroslav Pecnik. Osim političkih aktualnosti komentirao je i tužbe Vladimira Šeksa i Branimira Glavaša protiv njega jer je pisao o okolnostima ponovljenog suđenja Branimiru Glavašu za ratne zločine u Osijeku.

Nikola Jaman u ožujku ove godine u intervjuu za Nacional izjavio je da je lagao na prvom suđenju Branimiru Glavašu i da je spreman reći istinu o Glavaševoj odgovornosti za zločine nad osječkim Srbima 1991. godine.

Tri mjeseca kasnije županjisko državno odvjetništvo predložilo ga je za svjedoka na ponovljenom suđenju, ali on još nije dobio poziv za svjedočenje. U međuvremenu je suđenje odgođeno i ne zna se kada će biti nastavljeno, a Jaman ima 72 godine i boluje od raka.

“Bilo je zamišljeno da Vladimir Šeks preko Ivana Turudića što više olakša suđenje Glavašu, a sutkinja koja mu sudi bi trebala na novi Kazneni sud čiji će šef biti Turudić.

Ročista se odgađaju jer je sutkinja u Bruxellesu, sada imamo svjedoka koji želi promijeniti iskaz i koji je bolestan i umire. I sada ponovno prijeti opasnost da Glavaš bude osuđen za ratni zločin i postoji šansa da zine o stvarima o kojima nije prije govorio, a on u tome nije sam.

Sjetite se da su Glavaš i Šeks bili u zavadi i Glavaš ga je optužio da mu je sve namjestio pa su se pomirili. Mene su tužili i Šeks i Glavaš vjerojatno misleći da ću prestati pisati i govoriti ono što mislim. Tu je previše indicija i ako se nešto prečesto događa slučajno, onda tu više slučaja nema”, ustvrdio je Jaroslav Pecnik u Newsroomu.

“Kada pogledate sve što se zbivalo, to je čovjek (Glavaš op.a.) koji bježi od hrvatskog pravosuđa i u izbjeglištvu napravite kućerinu koju sada iznajmljujete. Ja sam pisao o izbjeglicama, oni nisu imali novaca, a on gradi kuću, održava sastanke stranke itd.

Tako i Plenković bira Šuicu jer vjerojatno ima nešto o njoj pa je drži u šaci”, zaključio je i dodao da kada imate kontrolu imate moć i sve što poželite.

Kada je riječ o istupanju Matije Posavca iz HNS Pecnik kaže: “Naravno da je problem ako vas čovjek koji može izvući HNS i koji ima potporu članstva odlazi, očito se zbiva nešto.”

Pecnik smatra da će Ivan Vrdoljak pokušati otići i ostati jer će postaviti svog čovjeka na mjesto predsjednika. “On je previše inficiran politikom da bio tek tako izašao iz nje.”

Za prijedlog HNS-a oko biranja predsjednika u parlamentu kaže da to možda nije loša ideja, ali služi kao častan uzmak jer HNS nema svog kandidata.

Za predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović kaže da ona ne može umanjiti štetu koju je sama sebi napravila u posljednjih pet godina. “Pet godina smo radili i obećavali, pokazali da imamo dobre navijačke sposobnosti, a ono što obećavamo je loše pjevanje i retorika.”

Smatra da sama desnica nema snage da joj oduzme mandat, ali da stvari idu loše po nju i da je izgubila orijentaciju.

Oko istupa Ivana Penave kaže kako on misli da je demokracija kriva za njegove probleme. “To je prijetnja Andreju Plenkoviću i sve ovisi što će se dogoditi na izborima i nakon njih. On očigledno misli da ima neku snagu, je li to dovljna snaga ili skupljanje pristaša to je meni teško procijeniti jer nisam u tim strukturama.”

Za situaciju oko Dubravke Šuice nije mu jasno zašto se ona inati, a premijer Andrej Plenković ljuti kada se postavljaju pitanja o njezinoj imovini. “Da sam ja na njezinom mjestu, da znam da sam čist, objavio bih sve informacije i završio priču”, zaključio je.

Foto: N1

Facebook Comments