Kler oko izbora više nije jedinstven: Hoće li Kolindi zamjeriti “Istanbulsku”?

Kler oko izbora više nije jedinstven: Hoće li Kolindi zamjeriti “Istanbulsku”?

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović bila je u nedjelju na čak dvije mise, prijepodne u Trilju, a navečer u njezinoj katoličkoj župi Jelenje. Na ovoj drugoj je lokalni svećenik Ivan Milardović i agitirao za nju s oltara. Nije baš izravno pozvao okupljene vjernike da na predstojećim izborima glasuju za Kolindu Grabar-Kitarović, ali im je više nego jasno dao do znanja da se od njih upravo to očekuje, prenosi Novi list.

Beskrajno je hvalio dragu gošću i poručio da vjeruje da će joj i iduće godine kao predsjednici uručiti sliku, nakon što joj je jednu i u nedjelju darovao. »Nimalo ne sumnjam u vaš program, svaki je vaš nastup izniman, a mislim da moje mišljenje dijeli i većina ljudi na ovoj misi«, objavio je Milardović.

Katolički kler će i ovaj put vjerojatno u značajnom dijelu podržati kandidaturu Kolinde Grabar-Kitarović.

– Crkva je na prošlim izborima dala važnu podršku Kolindi, bila je, s braniteljima i ostalima, praktično dio jedinstvene fronte čiji je slogan bio – »Oba su pala«. Od tada se ona nije zamjerila Crkvi, rekao nam je jedan od predsjedničinih suradnika u predizbornoj kampanji 2014.

Plenković i Istanbulska

Dok je premijer Andrej Plenković ušao u sukob s klerom, ustrajavši na saborskoj ratifikaciji Istanbulske konvencije unatoč njihovom odlučnom protivljenju, Kolinda Grabar-Kitarović je pažljivo balansirala. U svojoj je kampanji pozvala tadašnju SDP-ovu većinu u parlamentu da ubrza proces potvrđivanja spomenutog dokumenta, ali je u proljeće prošle godina, navodno na nagovor nekih savjetnika, bila distancirana prema Istanbulskoj konvenciji i apelirala je na »zaustavljanje daljnjih ideoloških podjela u našem društvu«.

U Hrvatskoj biskupskoj konferenciji nesumnjivo su primijetili da predsjednica nije Plenković. Ali, sada će na predsjedničkim izborima biti još jedan ozbiljan kandidat koji Crkvi ne bi smio biti mrzak, Miroslav Škoro. »Najveće su mi vrijednosti vjera, ljubav i domovina. Bez toga nas nema«, izjavio je Škoro u svibnju za Hrvatski katolički radio, u vrijeme kad još nije najavio kandidaturu za predsjednika Republike. Hoće li stoga baš svi svećenici slijediti Milardovićev primjer? U Škorinom stožeru procjenjuju da bi biskupi, barem većina njih, opet mogli stati uz Kolindu Grabar-Kitarović, ali vjeruju da svećenstvo neće biti unisono za nju. Mate Mijić, glasnogovornik stožera neovisnog predsjedničkog kandidata, naglasak, pak, stavlja na same vjernike.

Vjernici misle svojom glavom

– Vjernički puk prilično je heterogen u političkom smislu, iako ga se u medijima često prikazuje homogenim. Mi svakog dana na terenu vidimo da mnogi vjernici podržavaju Miroslava Škoru, a naša suradnja s brojnim istaknutim laicima i laičkim organizacijama potvrda je naše vrijednosne orijentacije. Sigurni smo da oci biskupi i crkvena nomenklatura također osjećaju da Miroslav Škoro ima veliku podršku među vjernicima katolicima, rekao nam je Mijić. Dodaje da je bitno da katolici što masovnije izađu na izbore i »što aktivnije se uključe u oblikovanje hrvatske stvarnosti, na što će ih njihovi pastiri zasigurno pozvati u ovoj kampanji«.

Mijić, znači, smatra da Škoro može računati na potporu brojnih laičkih organizacija vjernika i tvrdi da su s njima u kontaktu. Navodno bi Škoru mogla podržati i prilično utjecajna Laudato televizija.

No, poznato je i da je katolička aktivistica Željka Markić u dobrim odnosima s predsjednicom Republike.

Foto: Miljenko Klepac/Hina

Facebook Comments