Učiteljica u osnovnoj školi objavila slike sa šajkačom: Kako se pokušala opravdati od opravdanih kritika

Učiteljica u osnovnoj školi objavila slike sa šajkačom: Kako se pokušala opravdati od opravdanih kritika

Dijana Pelidija, učiteljica Osnovne škole “Čengić Vila” u Sarajevu, zbog objava na društvenim mrežama našla se na udaru bosanskohercegovačke javnosti, prenosi Oslobođenje.

Pelidija predaje nastavu učenicima od prvog do četvrtog razreda u sklopu produženog boravka u OŠ “Čengić Vila I” u Novom Sarajevu.

Na Facebooku objavila je niz fotografija i postova koje su uvrijedili brojne osobe i iako ih je obrisala veliki je broj onih koji su spasili objave i još uvijek se nalaze na društvenim mrežama.

Naime, fotografirala se pored štanda s četničkom ikonografijom sa šajkačom na glavi i napisala nekoliko komentara koje su izazvali zgražavanje javnosti.

“Ne može prihvatiti činjenicu da su Bošnje nastale od Srba, to jest da su bivši Srbi, samo poturice, jedan je od Dijaninih komentara na Facebooku.

image

Osim toga, na vijest od prije nekoliko godina da su majka i kćerka pod maramama fizički napadnute u Kiseljaku, Pelidija je napisala:

“I treba. Kćerki nabila marametinu, ne pita da li je to primjereno.”

image

Nakon što su brojni mediji prenijeli ove fotografiju i komentare sa društvenih mreža oglasila se i Dijana Pelidija. Njenu objavu prenosimo u cijelosti.

“Dragi moji

U svjetlu ogromne hajke i javnog linča koji trenutno doživljavam od strane raznih portala i fejsbuk stranica, želim vam se obratiti i obrazložiti sve ono što se piše protiv mene.

Svi screenshotovi koji sada kruže okolo su podmuklo i podlo izvučeni iz konteksta. Nikada u životu nisam pomislila ništa loše, ružno niti zlo nijednoj osobi, muslimanu, Bošnjaku ili bilo kome s kim sam ulazila u razgovore. I sama potječem iz bošnjačke obitelji.

image

Moj stil komentiranja je uvijek imao jedan jedini ton, a to je šala i neobavezne interne zafrkancije koje nisu nikada imale namjeru da uvrijede bilo koga. Možda su šale bile loše, ali moje namjere nisu.

Ovim putem želim reći kako ne podržavam nikakve nacionalističke ili fašističke ideologije, te da oni koji me osobno  poznaju mogu to potvrditi.

Želim se ispričati svima koji su se osjetili uvrijeđeno, ali opet naglašavam da moja namjera nikada i niti u jednom trenutku nije bila mrziteljska, zlobna, fašistička, nacionalistička ili tome slično.

Sve ono što ste vidjeli se potpuno nalazi izvan konteksta, i ja se u potpunosti ograđujem od svih optužbi da sam “četnik”, “srpski nacionalist”, “mrzitelj muslimana”, jer ja to nisam nikada bila niti ću biti.

Još jednom se ispričavam svima koji su se uvrijedili.”

Facebook Comments