Biskup Košić o spašavanju ‘kozaračke djece’ za vrijeme NDH: Nisu pitali čija su, to je djelo velike kršćanske ljubavi

Biskup Košić o spašavanju ‘kozaračke djece’ za vrijeme NDH: Nisu pitali čija su, to je djelo velike kršćanske ljubavi

U zagrebačkom Cinestaru održana  pretpremijera filma o akciji spašavanja ratom stradale djece u Sisku 1942. “Dječje prihvatilište Sisak” , u produkciji Laudato TV-a.

Iz Laudato TV-a ističu da je film potkrijepljen izvornim dokumentima i autentičnim fotografijama, a u njemu govore istraživači, povjesničari, crkveni velikodostojnici te svjedoci događaja.

Producentica filma Ksenija Abramović istaknula je kako je ovaj dokumentarni film dio misije da se povijest koja je desetljećima izokretana rasvijetli.

“U razgovoru s ljudima iz Siska često je iskakala tema o djeci iz prihvatilišta. Vidjeli smo bol koju im čini ljaga bačena na njihov grad. Predugo se tvrdi da je postojao logor u Sisku u kojemu su se navodno ubijala djeca. A građani toga grada uložili su tada iznimne napore da se ta djeca spase. Za to postoje živući svjedoci. O negativnom utjecaju nepravde na čovjeka ne govori se mnogo. A ja ga često vidim na ljudima. I osjećam da se ta nepravda treba ispraviti. Naša produkcijska ekipa istražila je uz pomoć stručnjaka i svjedoka činjenice. Rezultat je ovaj film i vjerujem da se njime istina može rasvijetliti. Činjenice pokazuju da je u Sisku postojalo dječje prihvatilište.” izjavila je pred uzvanicima Ksenija Abramović, direktorica Laudato TV-a

Sisački biskup mons. Vlado Košić koji se pojavljuje i u filmu u svom govoru je rekao:

“Sišćani su ponosni na to djelo koje su učinili, spašavanja djece. Nisu pitali čija su nego su vidjeli da su nevina, da su bolesna, da su u potrebi. Trebalo im je pomoći. Nažalost, mnogo ih je umrlo, ali učinilo se koliko se moglo. Zato je to djelo velike kršćanske ljubavi.”

Dokumentarni film ‘Dječje prihvatilište Sisak’ prikazuje kako su zbog velikog priljeva djece s Kozare u gradu Sisku otvorena četiri prihvatilišta. Mortalitet djece je u početku bio iznimno velik zbog zaraznih bolesti koje su tada vladale, no do kraja 1942. godine sveden je na pojedinačne slučajeve. Djeca su zbog ogromnog broja i neprimjerenih uvjeta prihvatilišta smještana i po obiteljima. Unatoč nadljudskim naporima Sišćana u zbrinjavanju tzv. kozaračke djece desetljećima je se govorilo da je u Sisku bio logor u kojemu se namjerno usmrćivalo djecu, ističu iz Laudato TV-a.

U filmu govore Roman Leljak, slovenski istraživač i publicist, Igor Vukić, istraživač i publicist, Vlado Košić, sisački biskup, mons. Juraj Batelja, postulator kauze za proglašenje svetim bl. Stepinca, Ante Beljo, predsjednik Hrvatskog žrtvoslovnog društva, doc. dr. sc. Vlatka Vukelić, povjesničarka, dr. sc. Vladimir Šumanović, povjesničar. U filmu svjedoče i sudionici vremena Marija Ivšić, Nada Kovačić, Ivanka Marić, Ivan Posilović i Branko Ljubešić.

Dokumentarni film ‘Dječje prihvatilište Sisak’ snimljen je u produkciji Laudato, producentica filma je Ksenija Abramović, a redateljica i scenaristica Nada Prkačin.

Foto: Laudato TV

Facebook Comments