Pernar o prijedlogu pravobraniteljice: Radije ću u zatvor nego da moram cijepiti sina

Pernar o prijedlogu pravobraniteljice: Radije ću u zatvor nego da moram cijepiti sina

Svaki osmi osuđenik za kaznena djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta koji je pravomoćno osuđen prošle godine kažnjen je radom za opće dobro, a samo jednom osuđeniku izrečena je, uz pravomoćnu presudu, zabrana rada s djecom, prenosi Jutarnji.

Podaci su to zbog kojih je pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević od Ministarstva pravosuđa zatražila značajne izmjene Kaznenog zakona glede pitanja seksualnog nasilja. Međutim, u prijedlogu se nalaze i drugi zahtjevi.

Konkretno, pravobraniteljica zahtijeva pet promjena: zabranu izricanja rada za opće dobro osuđenim seksualnim zlostavljačima djece, automatsko izricanje zabrane rada s djecom uz pravomoćnu presudu za seksualno zlostavljanje ili iskorištavanje djece, zaštitni nadzor nad osuđenicima nakon što napuste zatvor, gonjenje zbog spolnog uznemiravanja djece po službenoj dužnosti te uvrštavanje djela grubog zanemarivanja brige o djetetovu zdravlju, u što ubraja i necijepljenje.

Bošnjakoviću prijedlog ne izgleda loše

Prijedloge pravobraniteljice je komentirao i Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

“Nisam još vidio primjedbe pravobraniteljice, a na prvu mi ne izgleda loše to što predlaže. No, moram vidjeti sa stručnjacima u Ministarstvu koje mjere sud sada može izreći i treba li se što regulirati dodatno. Pravobraniteljica sigurno ima iskustva” poručuje Bošnjaković.

Pernar: Ona bi mene poslala u zatvor

Saborski zastupnik i aktivist protiv cijepljenja Ivan Pernar komentirao je prijedlog ministrice, nazvavši ga skandaloznim.

“Pravobraniteljica valjda misli da je u interesu djece da ostanu bez roditeljske skrbi. Nisam čuo i jedan primjer u svijetu da roditelji idu u zatvor zato što nisu cijepili djecu. Mislim da bi pravobraniteljica trebala dati ostavku”

“Ona bi tim prijedlogom mene poslala u zatvor. Ali ne razumije da nema te sile koja će učiniti da se moje dijete cijepi”, dodao je Pernar.

Foto: Edvard Šušak/Hina

Facebook Comments