Hvidra sada vjeruje Jeleniću: Ako DORH kaže da Pupovac nije prekršio nijedan zakona, ta je priča za nas završena

Hvidra sada vjeruje Jeleniću: Ako DORH kaže da Pupovac nije prekršio nijedan zakona, ta je priča za nas završena

Iza Hvidre je dosta burno razdoblje, tijekom kojeg su pojedine njihove organizacije tražile i smjenu predsjednika Josipa Đakića. No, Josip Periša, predsjednik Glavnog odbora Hvidre, tvrdi da se ne može govoriti da je to bila ozbiljna kriza.

– Samo jedna županijska organizacija tražila je raspravu o povjerenju Đakiću. Obavili smo u četvrtak taj razgovor, s kojim su, smatram, na kraju zadovoljni i u Hvidra i Bjelovarsko-bilogorske županije. Bilo je u našoj prošlosti turbulencija unutar udruge, ali smo ih sve uspješno rješavali, javlja Novi list.

Milorad Pupovac pokazao je interes za vašu inicijativu za razgovor. Koliko je realno da s njim uskoro sjednete za stol?

– Rekao sam da dijalog nema alternative. Makar nas je zbog izražene spremnosti za razgovor s Pupovcem napao jedan predsjednički kandidat koji je praktično nestao s političke scene.

Anto Đapić.

– Da, a on je prije 20 godina, kad su ratne rane bile još svježe, mogao u Srbu jesti janjetinu s Milanom Đukićem. Mi tražimo žurno očitovanje DORH-a o poznatim izjavama gospodina Pupovca. HVIDRA osuđuje istup riječke vijećnice HDZ-a Ivone Milinović, takav govor nije dobrodašao u javni prostor jer pridonosi stvaranju napetosti u društvu. Osudili smo i napad u Uzdolju na Srbe. Ali, neprihvatljiv je bio i Pupovčev intervju sarajevskom portalu. Mislim da nije nerealno da uskoro s njim razgovaramo. Sam general Gotovina u subotu je pozvao na smirivanje strasti i uvažavanje drugih i drukčijih.

Ne pokriva li institut slobode govora te izjave predsjednika SDSS-a? Ipak su to bili samo njegovi vrijednosni sudovi, s kojima se vi, naravno, ne morate složiti.

– Ali, ako Pupovac ima dojam o nečemu, bilo bi dobro da ga pojasni hrvatskoj javnosti. Zašto je, kako on tvrdi, oslobađajuća haška presuda hrvatskim generalima potaknula ustaštvo u Hrvatskoj?

Čak i da on nije najbolje artikulirao svoje stavove, ne mora to biti kazneno djelo.

– Ne mora. Ali, Kazneni zakon sankcionira omalovažavanje Hrvatske. Ipak, ako Državno odvjetništvo kaže da Pupovac nije prekšio niti jedan zakon, za nas će ta priča biti završena. Prihvatit ćemo svaku njihovu odluku, ali imamo pravo preispitivati svačije javno djelovanje. Volio bih čuti od Pupovca na čemu on temelji svoje teze o bujanju ustaštva u Hrvatskoj i kad bismo na sastanku s njim otvorili tu temu, možda bismo usvojili barem dio njegove argumentacije. Svakako bi nam bilo jasnije što on konkretno misli. To bi bio ispravan put, a ne da je u stranim medijima iznosio te tvrdnje i pritom ih nije adekvatno potkrijepio. Moje je mišljenje da je on prešao određenu granicu, čak i pristojnosti prema Hrvatima, ali mogli smo o svemu u vlastitoj kući, a ne da nam se obraća iz Sarajeva i Ljubljane. Pozdravljam njegovu izjavu da će prihvatiti pravorijek DORH-a, to je pozitivno i znači da već imamo neke dodirne točke. Pupovac, naravno, nije ni glavni, ni najveći problem Hrvatske

Foto:N1

Facebook Comments