Zašto se hrvatska znanstvenica vratila iz Njemačke?

Zašto se hrvatska znanstvenica vratila iz Njemačke?

Doktorica informatičkih znanosti i IT stručnjakinja Dijana Vitas (32), odlučila je odustati od uspješne karijere u Njemačkoj i vratiti se u Hrvatsku. Kao razlog je navela strah za vlastitu sigurnost uzrokovanu valom nasilja i učestalim terorističkim napadima, prenosi Jutarnji list.

Njena želja za napredovanjem u IT sektoru ju je natjerala da odustane od sigurnog mjesta poslijedoktoranda na zagrebačkom FER-u, spakira kofere i odseli na sjever Njemačke, u Duisburg.

U njemačkoj je radila godinu dana, na projektu u sklopu njemačkog Sveučilišta Duisburg-Essen, razvijajući dron koji nadgleda zračne luke i shopping centre te služi za rano otkrivanje mogućeg terorističkog napada. Njezin je zadatak bio napisati algoritam koji bi automatski otkrio ima li osoba na sebi skriveno oružje, opasan metal, tekućinu ili žice analizirajući snimku iz zraka.

“Ne mogu se požaliti, sve je išlo dobro, imala sam stan u kampusu i prijateljske odnose s kolegama. Nijemci su radišni i odgovorni.” prepričava FER-ovka.

Već tokom doktorskog studija Dijana je provela oko godinu dana na Sveučilistu Cardiff u Ujedinjenom Kraljevstvu gdje je razvijala algoritme za detekciju izmjena na digitalnim slikama. Međutim, boravak u Njemačkoj, veli, na kraju se sveo na odbrojavanje dana do slobodnog vikenda kad se može vratiti u Hrvatsku i vidjeti obitelj i prijatelje u Zagrebu.

– Možda bih i ostala da nisam slučajno na jednoj konferenciji srela ekipu iz zagrebačkog ureda Visage Technologies. Bili su mi zanimljivi, mlada tvrtka koja se bavi računalnim vidom i obradom slike. Naime, razlog zašto je ostavila siguran i izazovan posao u Njemačkoj bilo je otvoreno radno mjesto razvojnog inženjera u hrvatsko-švedskoj kompaniji Visage Technologies. Tvrtka osnivača profesora Igora Pandžića, koja se bavi razvojem softvera za prepoznavanje, praćenje i analizu ljudskog lica, uspjela je u svibnju 2017. Dijanu povući u svoje redove u zagrebački ured koji okuplja 70 zaposlenika.

– Sretna sam sada privatno i poslovno. Radim u istom području obrade slike, ali sad na sustavu za detekciju vozila s primjenom u autonomnoj vožnji. Cilj projekta je razvoj kamere koje se mogu ugraditi na bilo koji automobil i imaju mogućnost detekcije vozila te, račnanja udaljenosti, pozicije te kretanja vozila s ciljem izbjegavanja sudara. Ponude za rad u inozemstvu i dalje stižu, ali mislim da ne bih više napuštala Hrvatsku. Novac mi nije presudan faktor. Najvažnije mi je da sam zadovoljna s onime što radim, da napredujem, učim i da uvijek imam neki novi izazov, napominje.

Foto: Thomas Lohnes/EPA

Facebook Comments