Jadranka Kosor se boji rasta nacionalizma: Kao da su se neki duhovi probudili

Jadranka Kosor se boji rasta nacionalizma: Kao da su se neki duhovi probudili

Bivša predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor je u Sarajevu političke elite optužila za rast nacionalizma te istaknula kako se Hrvatska mora više zauzeti za ulazak susjednih zemalja u Europsku uniju, prenosi Klix.ba.

Kosor je pred početak konferencije visokog nivoa “EU budućnost Zapadnog Balkana i ljudska prava – Govori istinu moćnima” koji se danas održava u Bošnjačkom institutu – Fondacija Adil beg Zulfikarpašić upitana kako vidi integraciju zemalja Zapadnog Balkana u Europsku uniju i NATO na što je odgovorila kako na te procese gleda s optimizmom.

“Sigurna sam da je to jedina trajno jamstvo trajnog mira i prosperiteta na ovim prostorima. Mi koji živimo na ovim prostorima znamo što to znače rat i stradanja, a najbolje znamo što to znači mir. Mislim da ponekad to ne znamo dovoljno cijeniti”, rekla je Kosor.

Dodala je da svaka država, prije svega zbog svojih građana, mora napraviti mnoge reforme i mnoge promjene, a posebno u kontekstu vladavine prava. Na pitanje zbog čega proces uspostavljanja vladavine prava teče sporo u zemljama na zapadnom Balkanu, Kosor je odgovorila da joj se čini kao da smo posljednjih godina zastali.

“Govorim dakle i za Hrvatsku. Kao da su se neki duhovi ponovo probudili. Na mnogim mjestima jačaju nacionalizam i netrpeljivost. Moje mišljenje je da to ovisi i političkim elitama koje su na vlasti. Zalažem se za političare koji su hrabri i koji gledaju 30, 40 ili 50 godina unaprijed i koji ne gledaju na sljedeće izbore”, kazala je Kosor.

Zaključila je riječima kako mostove treba graditi iako je mnogo lakše rušiti ih.

“I dalje vjerujem u tu perspektivu. Hrvatska se kao članica EU treba aktivnije uključiti, posebno sljedeće godine kada ćemo predsjedavati EU”, poručila je Kosor.

Foto: Edvard Šušak/Hina
Facebook Comments