Otišla pregledati novorođenče u romskom naselju, svjedočila rafalnoj paljbi: Susrećemo se s alkoholizmom, napadima

Otišla pregledati novorođenče u romskom naselju, svjedočila rafalnoj paljbi: Susrećemo se s alkoholizmom, napadima

Mnogi djelatnici javnih službi žale se na brojne probleme s kojima se susreću u romskim naseljima u Međimurju. Tako je jedna patronažna sestra, tijekom rutinskog obilaska novorođenčeta – svjedočila i rafalnoj paljbi iz automatskog oružja u neposrednoj blizini, prenosi HRT.

Trebao je to biti rutinski radni dan patronažne sestre, no pretvorio se u noćnu moru. Tijekom obilaska novorođenčeta doživjela je – rafalnu paljbu. Patronažna sestra zbog pretrpljenog je straha završila na bolovanju. O situacijama s kojima se susreću u nekim romskim naseljima, progovorila je njezina kolegica.

– Susrećemo se s alkoholizmom, verbalnim napadima, visoka je razina stresa i ne znamo što možemo taj dan očekivati na poslu, kaže patronažna sestra Ana Slamnik.

Ovo, nažalost, nije izoliran slučaj. S napadima se suočavaju i međimurski policajci, vatrogasci, socijalne radnice.

– Dogodilo mi se na terenu da nisam mogla van iz kuće korisnika, da mi blokira izlaz, kaže socijalna radnica Renata Sever.

Predstavnici Roma osuđuju incidente, no ponovno ističu – kaznite odgovorne, a ne cijelu zajednicu. Međimurski župan apelira na vlasti da se pronađe rješenje.

– Hitno treba uvesti vaučere, dodatan broj specijalne policije kako bi zaštitili većinsko stanovništvo. Svatko tko želi živjeti u modernoj državi mora imati prava ali i poštivati obveze, ističe međimurski župan Matija Posavec.

Zbog straha od novih incidenata, patronažne sestre posao će obavljati u ambulanti nedaleko od romskog naselja.

Foto: Zvonimir Kuhtić/Hina
Facebook Comments