Odvjetnica pripadnika Tigrova koji je mučki napao umirovljenika: Svjedočili smo medijskom linču protiv okrivljenika

Odvjetnica pripadnika Tigrova koji je mučki napao umirovljenika: Svjedočili smo medijskom linču protiv okrivljenika

Na objavi presude u slučaju napada na starca ispred Old City Bar-a u Puli nije bio branitelj prvookrivljenog Bitunjca, već branitelji drugookrivljenog Bjekića Marija Budimir i Josip Pulić te odvjetnici Matija Miloš i Rafael Krešić koji su branili maloljetnika. Poznata pulska odvjetnica zadovoljna je presudom, smatra da je sud pokazao da je u stanju distancirati se od “medijskog linča” protiv počinitelja, prenosi Glas Istre.

– Ovaj predmet je osobit po medijskom linču okrivljenika prije nego li je kazneni postupak i započeo. Odluka suda, iako nepravomoćna, pokazatelj je da je sud u stanju distancirati se od medijskih pritisaka povezanih s kaznama koje bi trebalo izreći optuženicima. Slijedi žalbeni postupak i vjerujem da će sudovi suditi samo na temelju podataka iz predmeta, a ne na temelju očekivanja i vrijednosnih sudova o mom branjeniku iznesenih u medijskim napisima. Radi se o mladom čovjeku, studentu, iz skladne obitelji, do sada neosuđivanom i nekažnjavanom, te su vrijednosni sudovi u medijima izneseni temeljeni na jednom ekscesu i nisu opravdani, kazala je Marija Budimir.

– Kao branitelj maloljetnog počinitelja zadovoljan sam presudom. Moj branjenik je u cijelosti priznao počinjenje kaznenog djela i ono što moram dodati je da je veliki utjecaj na ovaj kazneni postupak u velikoj mjeri odigrao pritisak medija, jer smo svjedoci da puno teža kaznena djela u drugim postupcima nisu završavala s ovako velikim i rigoroznim kaznenim sankcijama za osobe koje nisu nikada osuđivane, niti su imale nikakav eksces u životu, kazao je Matija Miloš.

Pripadnik “Tigrova” isprovociran istarskom zastavom

Prvookrivljeni Robertu Bitunjac (25) iz Petrinje, pripadnik elitne postrojbe Tigrovi, dobio je godinu i osam mjeseci zatvora, od čega će u zatvor 10 mjeseci, a drugih 10 odslužit će uvjetno uz 3 godine roka kušnje, prenosi Glas Istre.

Bitunjcu je kao otegotno uzeto što je u trenutku počinjenja djela bio djelatna vojna osoba u Hrvatskoj vojsci pa je trebao štititi Republiku Hrvatsku i njezine građane, a ne ih napadati. U obrazloženju se dodaje da je takvim postupkom nanio štetu sebi, ali i vojsci. Otegotnima su mu uzete i pobude zbog kojih je djelo počinio jer su okrivljenici reagirali na istaknutu istarsku i hrvatsku zastavu.

Foto: Screenshot

Facebook Comments