Riječki gradonačelnik Obersnel brani neobranjivo: Titov Galeb bit će mamac za turiste

Riječki gradonačelnik Obersnel brani neobranjivo: Titov Galeb bit će mamac za turiste

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel za Novi list je komentirao prijepore oko financiranja projekta obnove broda Galeb. Tvrdi da je oporba motivirana ideologijom, a ne ekonomskim računicama.

Smatra da oporbu motivira ideologija, a ne ekonomska isplativost projekta.

“A svi oni sati i sati rasprave na ovu temu u režiji dijela oporbe u riječkom Gradskom vijeću tek su pokušaj promocije pojedinih vijećnika ili pak maskiranje ideološke priče u ekonomsku. Naime, dio vijećnika je bez ikakvih izračuna i stvarnih podataka inzistirao na tezi da je riječ o ekonomski neisplativom projektu, hvatajući se činjenice da su ponude za obnovu broda više od procijenjene vrijednosti tog posla. A kada je za obnovu Palače šećerane došla desetak milijuna veća ponuda od procijenjene vrijednosti, nitko to nije niti primijetio, a kamoli tu temu provukao kroz čak tri sjednice Gradskog vijeća. A Palača i Galeb dio su istog projekta.
Dakle, jasno je da pojedincima Galeb smeta zbog povezanosti s Josipom Brozom Titom, no upravo je ta povezanost vrijednost ovog broda. I upravo radi toga na brod sve ove godine dolaze strani novinari. U konačnici, upravo zbog povezanosti s Josipom Brozom, brod će imati svoju publiku i biti turistički mamac. Jer, što god tko od nas mislio o Titu, neosporna je činjenica da se radi o povijesnoj osobi, poznatoj u cijelom svijetu čime se do sada ne može pohvaliti niti jedan hrvatski državnik.”
Međutim, čak i ako ne bude isplativ, gradonačelnik ni u tome ne vidi veliki problem.
“Isto tako, kultura sama po sebi je rijetko kada isplativa i većina civiliziranih zemalja ulaže nemala proračunska sredstva u kulturu, među ostalim i kako bi se zahvaljujući kulturi razvijale druge, profitabilnije djelatnosti, ali i kako bi se kroz kulturu njihova društva napredovala i razvijala se kao napredne i otvorene sredine. Kultura širi vidike, u konačnici, kultura je ono što nas čini ljudima i razlikuje od drugih vrsta. Nažalost, ponekad mi se čini da dio riječkih vijećnika to ne razumije.”

 

“U konačnici su predstavnici Liste za Rijeku odlučili svojim glasovima podržati projekt i drago mi je da je tako. Jer riječ je o golemom ulaganju u riječku kulturu za koje smo dobili i 69 milijuna kuna iz EU fondova i bilo bi stvarno suludo baciti europski novac u vjetar i dovesti u pitanje obnovu dva kulturna dobra Republike Hrvatske – Palaču šećerane i Galeb.

Trebali su reagirati ranije

Obersnel smatra da je oporba zakasnila s pitanjem referenduma o Galebu.

“Ako je bilo tko smatrao da se pitanje uređenja broda Galeba trebalo rješavati drugačije ili da je trebalo odvojiti uređenje Šećerane od rekonstrukcije broda, trebalo je to predložiti puno ranije, a ne u trenutku kada smo donijeli sve odluke potrebne da krenemo u realizaciju projekta. Eventualno organiziranje referenduma potrošilo bi još barem tri, možda i više mjeseci. Dakle, ako je netko htio referendum, mogao je taj zahtjev postaviti i ranije.”

Isprike zbog uvreda vijećnicima

Obersnel je komentirao i činjenicu da je vrijeđao gradskog vijećnika Josipa Kukuljana te mu pokazao srednji prst.

“Prije svega koristim priliku da se još jednom ispričam zbog svog ponašanja. Znam da to nisam trebao napraviti no i ja sam samo čovjek i ponekad me izda strpljenje, pogotovo nakon brojnih uvreda koje trpim godinama. Nisam na to ponosan, no ne mogu vratiti vrijeme, mogu se samo ispričati.

Ipak, bez namjere da opravdavam svoj postupak koji zaista nije primjeren, moram reći da je u ovom sazivu vijeća razina rasprave pala ispod svakog nivoa i žao mi je da je tako. Isto tako, žao mi je i da sam dao ‘uvući’ u tu priču i da sam svojim postupkom dao doprinos ionako nepristojnoj i prizemnoj raspravi kakvu, nažalost, sve češće imamo u Vijeću.”

Dođe mu da se ponovno kandidira

Gradonačelnik je na neki način relativizirao svoje obećanje da se više neće kandidirati na izborima. Obersnel je gradonačelnik Rijeke od 2000. godine.

“Ovo je moj posljednji gradonačelnički mandat. Iako mi, kada slušam oporbu i njihovu zabrinutost za budućnost grada i otplatu preuzetih obaveza, dođe da se predomislim. Ne želim da nemirno spavaju.”

Foto: Hina

Facebook Comments