Bošnjaković o silovanju u Zadru: Sustav mora biti rigorozan, ali prije treba utvrditi pravu istinu

Bošnjaković o silovanju u Zadru: Sustav mora biti rigorozan, ali prije treba utvrditi pravu istinu

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković jutros je u “U mreži Prvog” osudio stravični slučaj grupnog silovanja iz Zadra, no pozvao je javnost na strpljenje.

– Treba proći postupak. U postupku treba svima dati šansu da kažu svoje viđenje stvari, provesti dokazni postupak. Bez obzira na težinu i monstruoznost cijelog slučaja, mislim da je potrebno provesti postupak kako bismo znali koja je prava istina, rekao je Bošnjaković dodavši da “ako se pokaže istinito sve to što je navedeno, sustav mora biti vrlo rigorozan.

– Sustav mora poslati snažnu poruku da je tako nešto neprihvatljivo u društvu i oni koji tako nešto počine će biti najstrože kažnjeni, poručio je ministar.

Bošnjaković je ustvrdio da mediji znaju donositi presude prebrzo na temelju nekoliko argumenata i iskaza što, kaže, nije dobro.

– Treba ostaviti stvari pravosuđu. Naše je pravosuđe spremno s takvim predmetom uhvatiti se u koštac. Sudu treba omogućiti da u miru radi svoj posao. Općenito, treba pooštriti kaznenu politiku, istaknuo je.

Profesor na Pravnom fakultetu u Zagrebu Josip Kregar kaže da je sudac svojom odlukom odlučio o nečemu veoma važnom, slobodan je u tome i mora moći raditi bez pritiska.

– Međutim, on mora voditi računa i o onim drugim efektima koje to izaziva. Prije svega o tome kakve su posljedice njegova stava. Mora misliti o položaju sudstva u cjelini. Hoće li jedna takva odluka utjecati na to da ljudi ne samo steknu dojam o krivnji eventualnih počinitelja nego i o njegovoj pristranosti, poručio je Kregar.

Smatra da sudac nije napravio dovoljno vidljivu razliku između svih osumnjičenih.

– Neki od njih su maloljetnici, tu se ta razlika mogla učiniti. On je imao pravne mogućnosti za to. Žrtva neće biti ugrožena kao žrtva, nego i kao najvažniji svjedok. Sud neće moći donositi odluku ako je žrtva zastrašena, poručio je Kregar.

Sudac Vrhovnog suda Marin Mrčela ističe kako se postupci o maloljetnicima po zakonu ne smiju iznositi u javnost.

– Kako je to došlo u javnost i zašto je to došlo u javnost, to je drugo pitanje. Činjenica je da ne znamo sve okolnosti djela. Jedan od problema je da se odluke donose u javnosti od medija, pojedinih političara, pojedinih udruga na temelju neprovjerenih informacija i na temelju slike koja nije cjelovita, kaže Mrčela.

Ustvrdio je da je jedino sudac imao cjelovitu sliku.

– Je li on pogriješio, to samo može govoriti drugostupanjski sud, a ne mediji, političari, profesori niti suci koji ne znaju predmet. Ovo stvara atmosferu koja je podložna komentarima koji onda opet stvaraju hajku i dovode do prosvjeda tamo gdje zapravo ne bi trebalo biti. Sudac ne smije donositi popularne odluke, poručio je sudac Vrhovnog suda.

Profesor Kregar kaže da je sudac znao neke činjenice koje su važne za slučaj.

– On je sasvim jasno mogao pretpostaviti da će ovdje biti pritiska na žrtvu. Kad se radi o silovanju maloljetnice, postupak je zatvoren, ali nije zatvoren u tome da javnost ne smije biti informirana. Odvjetništvo, policija ili sud moraju raditi tako da se pravo i pravda vidi, poručio je.

Bošnjaković ističe da informacije koje su izašle u javnost djevojčici ne idu u prilog.

– Možete zamisliti kako se osjeća dok čita sve te natpise, dok sluša sve što se događa. U ovoj fazi sustav joj mora pružiti pomoć. Centar za socijalnu skrb i služba unutar suda za zaštitu žrtava i svjedoka trebaju joj pružiti pomoć. Ako se priča pokaže točna, ako je to trajalo godinu dana, ako su se teške stvari događale ako je ona tek sad skupila hrabrost da sve kaže i donijela odluku da slučaj prijavi, to je iznimno važan korak. Suđenje će biti užasno teško, smatra ministar pravosuđa.

Foto: Dario Grzelj/Hina

Facebook Comments