Vesna Teršelič napala gradonačelnika Vukovara: Penava podjaruje atmosferu netolerancije i isključivosti

Vesna Teršelič napala gradonačelnika Vukovara: Penava podjaruje atmosferu netolerancije i isključivosti

Vesna Teršelič iz Documente – centra za suočavanja s prošlošću za N1 je komentirala stanje u Vukovaru i čitavom hrvatskom društvu te gradonačelnika Vukovara Ivana Penavu. Smatra da Penava svojim nastupima ne podupire toleranciju u društvu.

“U cijelom društvu je manje tolerancije, više isključivosti. Vukovar utječe na cijelu Hrvatsku, a govor mržnje i zločin iz mržnje utječe na Vukovar. Pitanje tekućeg traganja za nestalima, sporo procesuiranje ratnog zločina, sve se odražava na Vukovar”, rekla je Teršelič.

“Vidimo da je situacija tužna, a iz godine u godinu polarizacija je dublja. Ta polarizacija u društvu biva dublja u drugim mjestima, ne u Vukovaru. Dovodim to u pitanje sa slabašnim radom na izgradnji povjerenja u institucijama”, dodala je Teršelič.

Spomenula je i vukovarskog gradonačelnika Ivana Penavu.

“Gradonačelnik Penava svojim riječima podjaruje atmosferu i sigurno nije osoba koja pomaže izgraditi mostove i toleranciju”, kazala je.

Što se tiče stanja u današnjoj Hrvatskoj, Teršelič kaže da i dalje “vučemo repove iz Domovinskog rata, a iz godine u godinu vidimo da nema aktivnog rada na poboljšanju stanja”.

Foto: Edvard Šušak/Hina

Facebook Comments