Hasanbegović ide u borbu protiv “izmišljenog ustanka” i Dana antifašističke borbe: Tuđman je pogriješio

Hasanbegović ide u  borbu protiv “izmišljenog ustanka” i Dana antifašističke borbe: Tuđman je pogriješio

Vladajuća koalicija  odlučila je na sastanku u srijedu da više nećemo slaviti Dan neovisnosti. Nakon što su prisutni završili raspravu o rebalansu državnog proračuna i izmjenama u poreznom sustavu, premijer Andrej Plenković otvorio je temu novih državnih praznika i ukidanja nekih postojećih. No, kako  prenose Plenkovićevi koalicijski partneri, razgovor o tome trajao je »tri sekunde«. Predsjednik Vlade rekao je da su se svi izjasnili već na prošlom sastanku, a potom se nitko nije javio za riječ, javlja Novi list.

Kako je dobio zeleno svjetlo svih svojih partnera, Plenković je u četvrtak prezentirao na sjednici Vlade zakonski prijedlog gotovo identičan onome što ga je početkom prošlog mjeseca uputio u e-savjetovanje. U novi kalendar je, u odnosu na inicijalni dokument, ušao samo spomendan Dan sjećanja na nestale osobe u Domovinskom ratu, 30. kolovoza

Nezavisni zastupnik Zlatko Hasanbegović ističe da će se o Danu neovisnosti očitovati u Saboru »i kao političar i kao povjesničar«, ali za njega je najvažniji dio ovog zakona praznik Dan antifašističke borbe, koji će se i dalje slaviti 22. lipnja.

– Za mene je taj praznik mjera svih stvari. Predložit ću zato amandmanom da ga se ukloni. Zašto u kalendaru ostaje praznik kojim se obilježava izmišljeni ustanak, makar je taj datum izvor smutnje i sukoba u hrvatskom društvu? Štoviše, uvodi se još i spomendan Dan pobjede nad fašizmom, pa se to i ojačava. Poništavanje Dana antifašističke borbe preduvjet je za početak suočavanja s našom prošlošću i stoga idem s amandmanomu tom pravcu, pa će to biti prilika svim zastupnicima da se izjasne, rekao nam je jučer Hasanbegović.

Malo je vjerojatno da će HDZ-ovci u Saboru, što god da osobno mislili o Danu antifašističke borbe, podržati Hasanbegovićev amandman. Uostalom, njihov je Franjo Tuđman uveo ovaj praznik.

– Tuđman je pogriješio, smatra Hasanbegović.

Foto: Edvard Šušak/Hina

Facebook Comments