Seksizam u kampanji: Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić neizravno kritizirala Škoru

Seksizam u kampanji: Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja  Ljubičić neizravno kritizirala Škoru

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova  Višnja Ljubičić na svojim je internetskim stranicama reagirala na, kako tvrdi, neprimjerenu retoriku u izbornoj kampanji za predsjedničke izbore. Iako pravobraniteljic nije izravno spomenula Miroslava Škoru, koji je upitao predsjednicu Kolindu što je “radila u njegovu ormaru”, ova reakcija  se očito odnosi na njega.

Njezino priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Povodom recentnih slučajeva neprimjerenog načina komunikacije u predizbornoj kampanji, u kojima se pojedine predsjedničke kandidatkinje pokušalo omalovažiti pribjegavajući retorici koja ima obilježja seksizma, Pravobraniteljica ovim putem još jednom podsjeća sve aktere koji sudjeluju u predizbornoj kampanji na važnost izbora načina komunikacije kojem pribjegavaju i izraza koje koriste. To se pogotovo odnosi na same predsjedničke kandidate i kandidatkinje, čija svaka izjava je pod povećalom medija i javnosti, što uvelike povećava njihovu odgovornost za izgovorenu riječ.

Podsjećamo da smo odmah po stupanju na snagu Odluke Vlade Republike Hrvatske o raspisivanju izbora za Predsjednika Republike Hrvatske (NN 112/19) 21. studenoga objavili javno priopćenje vezano za poštivanje načela ravnopravnosti spolova u predizbornoj kampanji uoči predsjedničkih izbora 2019., u kojem smo ukazali upravo na potrebu dostojanstvenog načina komunikacije kojima se poštuju standardi civilizirane retorike u skladu sa suvremenim antidiskriminacijskim normativima. U skladu s time, Pravobraniteljica poziva sve aktere koji sudjeluju u predizbornoj kampanji da koriste retoriku kojom se poštuju ljudska prava drugih osoba, pri čemu je poželjno generalno se oslanjati na konstruktivne komunikacijske obrasce, umjesto na one destruktivne koji za jedini cilj imaju poniziti i omalovažiti političkog oponenta”.

Foto: N1

Facebook Comments