Ekstremna ljevičarka Katarina Peović obrušila se na Katoličku crkvu, Vatikanske ugovore, svećenike i vjeroučitelje

Ekstremna ljevičarka Katarina Peović obrušila se na Katoličku crkvu, Vatikanske ugovore, svećenike i vjeroučitelje

Na konferenciji za medije održanoj 18. prosinca 2019. predsjednička kandidatkinja Radničke fronte i Socijalističke radničke partije, Katarina Peović, upozorila je na potrebu raskida Vatikanskih ugovora:
”Za crkvu se godišnje izdvaja više od 1 milijardu kuna – što je samo ono što se može pratiti dok je suma puno veća jer se izdvaja i putem netransparentnih davanja lokalne uprave i samouprave. Tako je Bandić, primjerice iz proračuna grada Zagreb a izdvojio pola milijuna kuna za seljenje jednog križa par metara po Hipodromu.”, istaknula je Peović, dodavši kako ”o stvarnim ciframa možemo samo nagađati, budući da crkva ne podnosi financijske izvještaje”.
”Vlada koja govori da nema novaca neodgovorno laže” – ustvrdila je Peović, za primjer navodeći činjenicu da je Hrvatska prema plaćama na samom dnu Europe, dok je po izdvajanjima za crkvu na samom vrhu.
”Svaki svećenik ima veću plaću od medicinske sestre koja ispod sebe ima i do 20 pacijenata. Kada Vlada pak asistentima u nastavi govori da nema novaca za njihove ugovore na određeno – onda bi oni toj Vladi trebali odgovoriti da Vlada samo za plaće vjeroučitelja (njih oko 3000) godišnje izdvaja minimalno 240 milijuna kuna. Ti vjeroučitelji koji ne odgovaraju državi koja ih plaća nego Crkvi ne samo da dobivaju plaću iz proračuna već lakše od redovnih nastavnika napreduju u zvanju i postaju ravnatelji škola – broj ravnatelja vjeroučitelja se u osnovnim školama u posljednjih sedam godina više nego udvostručio, što ukazuje na paralelnu vlast, nikakvu odgovornost i preuzimanje upravljanja!”
Istaknula je i činjenicu da su Vatikanski ugovori potpisani bez javne raspravne, što je protivno temeljnim demokratskim standardima, uz tvrdnju kako se oni mogu, ali i moraju raskinuti: ”To neće biti lako. No ne bismo li, kao i u mnogim drugim pitanjima, umjesto sluganeske politike trebali početi voditi međunarodnu suverenu i autonomnu politiku u korist zemlje, ekonomije i naroda? Pripadnici Papinske Švicarske garde naoružani tradicionalnim oružjem – helebardama i mačevima valjda ne predstavljaju opasnost ovoj zemlji.”, zaključila je Peović temu Vatikanskih ugovora.

Peović se osvrnula i na jučerašnje sučeljavanje predsjedničkih kandidata na HRT-u:
”Debata je bila pretjerano usmjerena na svjetonazorska pitanja, što smatram totalnim promašajem, budući da funkcija predsjednika, koliko god bila protokolarna, ima dimenziju sukreiranja vanjske politike. Koliko god sam se ja trudila u svom nastupu vraćati fokus na našu poziciju na periferiji Europe, te se teme ipak nismo dotakli. Osim toga mislim da je sam kontekst debate bio neugodan, u smislu da smo tamo imali i čovjeka koji je taj dan izjavio da bi pomilovao osuđenika koji je odgovoran za ubojstvo 43 civila.”

Peović se osvrnula i na jučerašnje sučeljavanje predsjedničkih kandidata na HRT-u:

‘Debata je bila pretjerano usmjerena na svjetonazorska pitanja, što smatram totalnim promašajem, budući da funkcija predsjednika, koliko god bila protokolarna, ima dimenziju sukreiranja vanjske politike. Koliko god sam se ja trudila u svom nastupu vraćati fokus na našu poziciju na periferiji Europe, te se teme ipak nismo dotakli. Osim toga mislim da je sam kontekst debate bio neugodan, u smislu da smo tamo imali i čovjeka koji je taj dan izjavio da bi pomilovao osuđenika koji je odgovoran za ubojstvo 43 civila.”

 

Foto: Edvard Šušak/Hina

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Facebook Comments