Hrvatska liječnička komora brine zbog narušavanja dostojanstva liječnika: Iznenađeni smo naglom smjenom Nogala

Hrvatska liječnička komora brine zbog narušavanja dostojanstva liječnika: Iznenađeni smo naglom smjenom Nogala

Hrvatska liječnička komora očitovala se na molbu Stručnog vijeća Dječje bolnice Srebrnjak oko smjene ravnatelja Bore Nogala. Iznenađeni su naglom smjenom i upozoravaju da se nejasni navodi izrečeni u medijima mogu smatrati narušavanjem dostojanstva liječnika.

Priopćenje HLK prenosimo u cijelosti.

“Hrvatska liječnička komora je iznenađena žurnom smjenom ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak, kolege Nogala, liječnika koji je godinama uspješno vodio ovu bolnicu.

Uspješnost rada kolege Nogala i liječničkog tima na Srebrnjaku potvrđuje i činjenica da je ova dječja bolnica postala prva kompletno međunarodno akreditirana javna zdravstvena ustanova u Republici Hrvatskoj, po standardu koji primarno stavlja naglasak na sigurnost i zaštitu pacijenata.

Rezultat predanog rada i stručnosti liječničkog tima Dječje bolnice Srebrnjak je dobivanje 60 milijuna eura vrijednog EU projekta gradnje Centra za translacijsku medicinu. Radi se o najvećem infrastrukturnom projektu iz zdravstva i znanosti u Republici Hrvatskoj, koji će ubrzati transfer znanja iz područja laboratorijskih istraživanja u svakodnevnu kliničku primjenu u liječenju djece.

Nadalje, zahvaljujući stručnom i znanstvenom radu liječnika, Dječja bolnica Srebrnjak ove je godine postala i Klinika Medicinskog fakulteta. Naime, HLK je zaprimila molbu Stručnog vijeća Dječje bolnice Srebrnjak da se kao krovna strukovna organizacija liječnika očituje o nedavnim događanjima vezanim uz tu bolnicu.

HLK se uvijek zalaže za najviše kriterije stručnosti i izvrsnosti, kako u obnašanju liječničke djelatnosti, tako i u upravljanju u zdravstvu.

Hrvatska liječnička komora nema nikakvih službenih saznanja o možebitnoj ugrozi zdravlja pacijenata koji su se liječili ili se liječe u Dječjoj bolnici Srebrnjak. Naime, zadnjih godina HLK nije zaprimila niti jednu pritužbu na stručni rad liječnika Dječje bolnice Srebrnjak.

Što se tiče pitanja vezanih uz upravljanje zdravstvenom ustanovom, ona prelaze ovlasti Hrvatske liječničke komore te na njih odgovore treba dati Ministarstvo zdravstva, u čijoj je to nadležnosti.

Nejasni navodi izrečeni u medijima mogu se smatrati narušavanjem dostojanstva liječnika, što može dovesti u pitanje ugled liječničke struke.

Apeliramo na sve uključene u ovaj slučaj da se suzdrže od ishitrenih ocjena koje dovode u pitanje dignitet liječničke struke te posljedično mogu dovesti do gubitka povjerenja pacijenata u zdravstvenu ustanovu, pa i sustav u cjelini”, stoji u priopćenju HLK.

Foto: Lana Slivar Dominić/Hina

Facebook Comments