“Šeks stoji iza osnivanja Visokog kaznenog suda: Htio je osigurati sinekuru Ivanu Turuduću”

“Šeks stoji iza osnivanja Visokog kaznenog suda: Htio je osigurati sinekuru Ivanu Turuduću”

Gost N1 Studija uživo bio je bivši glavni državni odvjetnik i bivši predsjednik Vrhovnog suda. Komentirao je suspenziju osnivanja Visokog kaznenog suda i izjave predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović oko korupcije u obavještajnim službama.

Krunislav Olujić smatra da se predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović zaletila i da nije bila sposobna zajedno s Vladom usmjeravati rad sigurnosno obavještajnih službi pa si je sada paušalnim ocjenama zadala autogol.

Misli i da aktualni državni odvjetnik Dražen Jelenić nema dovoljno snage postupati po Ustavu i da ga javnost doživljava kao produženu ruku Andreja Plenkovića. Smatra da je Jelenić morao tražiti odmah sutradan od predsjednice da pojasni svoje izjave.

Komentirao je i privremenu suspenziju osnivanja Visokog kaznenog suda. Prisjetio se tako da još dok je u drugoj polovici devedesetih godina obnašao dužnost predsjednika Vrhovnog suda bila ideja Milana Vukovića i drugih koji su bili visokopozicionirani u sudbenoj, izvršnoj i zakonodavnoj vlasti koji su se zauzimali za osnivanje Visokog kaznenog suda.

Smatra da je nešto tako protuustavno jer “osnivanje Visokog kaznenog suda između županijskih sudova i Vrhovnog čini upitnim poziciju Vrhovnog, a posebice glede njegove uloge za ostvarivanje jedinstvene primjene zakona.

“Njime se hrvatskim građanima onemogućuje pravo na pravično suđenje i onemogućuje se da o njihovim pravima odlučuje najviši sud, posevno jer je riječ o kaznenim djelima za koje su predviđene visoke kazne zatvora.

Mislim da su razlozi za osnivanje uglavnom političke naravi”, rekao je i nastavio kako smatra da se s tim sudom trebalo ostvariti sinekuru nekim zaslužnim sucima.

“A moramo biti svjesni činjenice da hrvatsko pravosuđe nije neovisno i da su većina sudaca došli do funkcija ne po kriterijima stručnosti nego isključivo prema naklonosti vladajuće stranke, tu prije svega mislim na HDZ i na Vladimira Šeksa koji i dan danas djeluje kao ministar pravosuđa u sjeni koji je stajao iza tog projekta, a i zbog činjenice da je trebalo osigurati sinekuru najpoznatijem i najmoćnijem hrvatskom sucu Ivanu Turudiću“, rekao je.

Nastavio je da je i propao Turudićev pokušaj kandidature za predsjednika Vrhovnog suda i podsjetio na veze njega i aktualne predsjednice sa sportskim djelatnicima koji su sklonjeni u BiH.

Upozorava i da bi osnivanjem Visokog kazenog suda o žalbama na dugotrajne kaznene predmete koji su se do sada vodili na županijskim sudovima, posebice na Županijskom sudu u Zagrebu, ne bi odlučivao Vrhovni sud nego novoosnovani sud.

Olujić kaže i da je trenutačna statistika županijskih sudova u kaznenim predmetima porazna. “Ako je vjerovati podacima za rujan ove godine, svi županijski sudovi donijeli su 41 odluku, od te 41, 30 je osuđujućih, a DORH je izrazio žalbu na njih 15”, kaže Olujić i pojašnjava da i to vidi kao dokaz da nema potrebe za osnivanjem Visokog kaznenog suda pod izlikom da je to rasterećenje Vrhovnog suda.

Olujić nije siguran da u donošenju konačne odluke Ustavnog suda oko Visokog kaznenog suda neće prevladati rješenja političko pravne naravi.

Foto: Lana Slivar Dominić/Hina

Facebook Comments