Otvorena biračka mjesta: Dario Juričan ponovno pretekao ranoranioca Milana Bandića

Otvorena biračka mjesta: Dario Juričan ponovno pretekao ranoranioca Milana Bandića

U Hrvatskoj i inozemstvu ujutro u 7 sati otvoreno je 6533 birališta.  Zatvaraju se u 19 sati. Sve do tada na snazi je izborna šutnja. Regularnost izbora nadzire rekordan broj promatrača, njih više od 24.000.

7.10 Prvi je na glasačko mjesto stigao kandidat Dario Juričan. On je za predsjednika Republike Hrvatske glasovao u Dječjem vrtiću Malešnica. Očito je  i na glasanju želio  preteći  Milana Bandića koji je poznat po tome što rano ustaje  i “dela” po cijele dane.

“Danas je svadba između građana i politike. Pozivam građane da dođu glasati. Ovo se ponavlja samo svakih pet godina”, kratak je bio Juričan.

foto HINA/ Daniel KASAP/ ml

Milan Bandić u društvu supruge Vesne glasovao je na izborima za predsjednika u prostorijama MO Peščenica u Ulici Petra Petrovića Njegoša 10. “Tko rano rani, dvije sreće grabi”, kazao je Bandić. Doveo je na biralište i svoga psa Rudija. “On je uvijek sa mnom. To je moja beba, već ima 12 godina ali se ne da”, kazao je Bandić. Bandić nije želio odgovarati na pitanja novinara oko izbora za predsjednika.

U nedjelju u 7 sati u Hrvatskoj su počeli izbori na kojima 3,8 milijuna birača odlučuje tko će u idućih pet godina biti predsjednik države, odnosno hoće li novi mandat osvojiti aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ili će na Pantovčak netko od njenih 10 protukandidata, pišu 24sata.

Biračka mjesta, kojih je u Hrvatskoj 6409, otvorena su od 7 do 19 sati do kada traje i dvodnevna izborna šutnja za koje je zabranjena svaka izborna promidžba, objavljivanje procjena rezultata, kao i prethodnih, neslužbenih rezultata izbora.

Birače koji odluče ispuniti svoju dužnost, dočekat će glasački listići s imenima 11 predsjedničkih kandidata, svaki birač zaokružuje samo jedno ime, odnosno redni broj ispred odabranog kandidata, na način da to bude čitko i jasno kako bi listić bio važeći.

Na listićima su imena Nedjeljka Babića (HSSČKŠ), Ante Đapića (DESNO), Kolinde Grabar Kitarović (HDZ), nezavisnih Daria Juričana i Mislava Kolakušića, Dejana Kovača (HSLS), Zorana Milanovića (SDP), nezavisne Dalije Orešković, Katarine Peović (RF), Ivana Pernara (SIP) te nezavisnog Miroslava Škore.

Državno izborno povjerenstvo (DIP), krovno tijelo za provedbu izbora, pozvalo je birače da iskoriste svoje pravo i izađu na birališta.

“Pozivam ih da izađu i da zaokruže kandidata kojega su, bilo u kampanji, bilo ranije, razaznali kao najboljeg”, poručila je potpredsjednica DIP-a Ana Lovrin. Naglasila je kako će izbori biti provedeni sukladno zakonu i Ustavu, kako su provedeni i svi dosadašnji.

Foto: Admir Buljubašić/Hina

Facebook Comments