Centar za mirovne studije teško optužuje hrvatsku policiju: Zašto aktivisti potiču ulazak ilegalnih migranata

Centar za mirovne studije teško optužuje hrvatsku policiju: Zašto aktivisti potiču ulazak ilegalnih migranata

Aktivistkinja  Centra za mirovne studije Ana Ćuća optužila je  hrvatsku policiju da naređuje  nasilje prema ilegalnim migrantima.  Nema razumijevanja za hrvatsku policiju, ali zato  potiče ilegalne migrante da  protuzakonito ulaze u  Hrvatsku. Donosimo u cijelosti intervju kako bi pokazali kako neki  aktivisti selektivno tumače  kompleksan problem kao što su ilegalne migracije.

Kako komentirate brojke MUP-a da je ove godine azil zatražila 1.661 osoba, za razliku od 1.068 osoba lani?

 

Posljednju godinu svjedočimo alarmantnoj situaciji u BiH, gdje nepostojanje zaštite prisiljava ljude na daljnje kretanje. Povećan broj tražitelja azila u Hrvatskoj potvrđuje da uvjeti onemogućavaju ljudima izgradnju života i ostvarenje ljudskih prava. Nažalost, ni Hrvatska ne omogućava tražiteljima međunarodne zaštite potpuno ostvarenje pripadajućih prava. To objašnjava diskrepanciju između broja zahtjeva za međunarodnom zaštitom i tražitelja azila koji se nalaze u Hrvatskoj. Nemamo izgrađenu integracijsku politiku.

No poštuje li Hrvatska uopće pravo na azil?

Pravo na azil je jedno od temeljnih ljudskih prava. Svjedočanstva nezakonito protjeranih izbjeglica, izvještaji organizacija i svjedočanstva anonimnih policajaca koji se protive nezakonitom postupanju govore kako hrvatska policija onemogućava pristup sustavu međunarodne zaštite i krši prava izbjeglica. Brutalnost nezakonitih protjerivanja s godinama raste pa svjedočimo slučajevima da policija skida, batina i žigoše izbjeglice, a od nje nisu zaštićena ni djeca bez pratnje, izjavila je Ćuća u Novostima.

Kako ocjenjujete nedavne slučajeve ranjavanja migranata?

Kada sustav javno opravdava nezakonito pucanje na civile u potrazi za sigurnošću, bez iniciranja neovisne istrage, ne čudi kako ljudi odlaze u druge države. Policijsko zastrašivanje izbjeglica pucanjem spomenuto je i u iskazima anonimnih policajaca. Manjak istraga eskalacije nasilja dokazuje da je riječ o naredbi koja dolazi s vrha MUP-a, a ne o izoliranim incidentima.

MUP navodi da je ove godine evidentirano 18.815 slučajeva pokušaja nezakonitog prelaska državne granice, a lani 7502.

Zatvorene granice neće zaustaviti ljude u potrazi za sigurnošću, a nedostatak legalnih puteva baca ljude u ruke krijumčara i predstavlja opasnost po njihove živote. Uzmemo li u obzir nezakonita protjerivanja i onemogućavanje pristupa sustavu azila, izbjeglice i migranti prisiljeni su prelaziti granicu ilegalno, a čak i kada su u dubini teritorija, u velikoj su opasnosti od nezakonitog protjerivanja u BiH.

Foto: Mladen Volarić/Hina

 

Facebook Comments