Ministar Kujundžić pred novinarima: Osuđujem napad na novinarku. Izrečene su mnoge laži, a sve ovo doživljavam kao linč

Ministar Kujundžić pred novinarima: Osuđujem napad na novinarku. Izrečene su mnoge laži, a sve ovo doživljavam kao linč

Na press konferenciji  ministar Kujundžić je za početak osudio incident u Ivanbegovini i, kako stvari sada stoje, ostavka danas nije na repertoaru. Poslije je i rekao da mu ne pada na pamet odstupiti.

– Za početak ću osuditi ovaj incident u mom rodnom selu. Žao mi je da se to vašoj kolegici dogodilo, ali moram pohvaliti policiju u Imotskom. Za taj incident jedino mogu dodati da znam samo ovo što sam vidio u napisima i da ti ljudi nisu mene zvali. Oni nisu moji rođaci, već radnici koji su radili kod susjeda. To se događalo u vrijeme sjednice Vlade, te da su i zvali, ja se nisam mogao javiti. Međutim, ponavljam, oni me nisu zvali – rekao je Kujundžić i nastavio svoje izlaganje:

– Uvijek stanem i gledam ljude u oči, odgovorit ću na sva vaša pitanja o bilo čemu, do sedam koljena unazad i sve što se događa sada. Ovo doživljavam kao atmosferu linča, ali kad se uđe u politiku treba biti spreman i na takve stvari. Pohvaljujem sve novinare koji istražuju mene i pozivam sva državna tijela da me detaljno istraže po svim osnovama, ali potičem i da se istraže ne samo javne osobe, nego i brojne druge, koliko su zarađivali, što imaju, što su dobili u komunizmu, što privatizacijom, što sada… Treba istina o svakome.

– Ono što je bio povod za ova događanja, to je kartica prijavljena povjerenstvu. U sadržajnome smislu ništa se nije promijenilo, ni visine kredita, ni vrijednost nekretnine, ni lokacije ni površine. To su kuće napravljene prije 10, 20 ili koliko godina, na istom su mjestu. Karticu sam ispunjavao sam. Ako se dogodila nekakva nenamjerna tehnička pogreška, to ću lako ispraviti, a u sadržajnome smislu pogreške nema. Ovo što se pisalo da je moja supruga dobila povlašteni kredit, to je Komora prije godinu-dvije takve kredite dogovorila za sve hrvatske liječnike i tu nema nikakvih povlaštenih kamatnih stopa.

Glede nekih teških neistina koje su mediji pisali zlonamjerno o mojoj ženi i njenoj firmi, zatražit ćemo pravnu zaštitu jer su rabljeni pojmovi koji nisu istiniti, stečaj i likvidacija nisu isto, moja supruga je uredno otplatila kredit koji je digla.

Kujundžić je potom počeo pričato o svojim nekretninama.

– 2010. godine pola kuće u Markuševcu smo supruga i ja kupili od njene građevne firme za 100.000 eura tako da smo podigli kredit u Privrednoj banci uz kamatnu stopu 6,40. Tada su nekretnine u svijetu potonule i mi smo pokušali prodati, nismo mogli dobiti ni 80.000. Sami smo ušli u drugi kredit i kupili tu nekretninu kako bismo zatvorili kredite firme i kako nikome ne bismo dugovali ništa. Što se tiče plaćanja poreza, porez ne određuje ugovor, porez određuje porezna uprava. Oni će zaračunati prema svojim tablicama, tako su zaračunali porez i na tu kuću, koji je uredno plaćen.

– Što se tiče kuće na Ravnicama, 195.000 eura, platili smo na način da smo digli kredit od 100.000 eura u banci, 40.000 nam je posudio stari prijatelj, a 55.000 je s moje i ženine štednje. Moći će se provjeriti naši tekući računi. Napominjem da u tih 10 godina, moja žena i ja smo s plaćama koje imamo, a prije sam imao bar 50% veću plaću nego sada, zaradili 5 milijuna kn i isto toliko platili državi. Neka svatko pokaže koliko je zaradio, platio poreza, a i što je radio. Neka se vidi zašto je tko dobio plaće, koji su rezultati rada.

Ministar je izravno upitan misli li dati ostavku. Odgovorio je kao iz topa.

– Ne pada mi na pamet!

Radio sam cijeli život časno i pošteno i sada će se to pokazati. Ako se igdje pokaže da je ijedna riječ krivo izgovorena, ostavka je najmanji problem, a ja se mogu vratiti u bilo koju bolnicu raditi. Propao bih u zemlju od srama. Radio sam teški posao, odradit ću mandat do kraja, a ostavka mi ne pada na pamet. Ako sam počinio tehničke pogreške, to ću ispraviti, ali u sadržajnom smislu nisam pogriješio, rekao je između ostalog ministar Kujundžić, piše Jutarnji list.

Foto: Damir Senčar/Hina

Facebook Comments