Tko želi probušiti “Škorin kišobran” pričama o bjanko zadužnicama?

Tko želi  probušiti “Škorin kišobran” pričama o bjanko zadužnicama?

Odugovlačenje Miroslava Škore s realizacijom nove opcije koju najavljuje od predsjedničkih izbora, a koja bi trebala pomrsiti račune HDZ-u na parlamentarnim izborima na jesen, izazvalo je nervozu u dijelu stranaka koje su podržale njegovu predsjedničku kandidaturu.

Odugovlačenje Miroslava Škore s realizacijom nove opcije koju najavljuje od predsjedničkih izbora, a koja bi trebala pomrsiti račune HDZ-u na parlamentarnim izborima na jesen, izazvalo je nervozu u dijelu stranaka koje su podržale njegovu predsjedničku kandidaturu.

Dio njih zbog toga se Jutarnjem listu neformalno požalio da su načuli da će Škoro od njih tražiti da se na listama za parlamentarne izbore odreknu imena vlastitih stranaka i nastupe pod Škorinim imenom. Iznijeli su i prilično neobičnu konstrukciju po kojoj bi se od njih tražilo da, ako uđu u Sabor, potpišu “bjanko zadužnicu” kojom bi se odrekli zastupničke plaće u slučaju da nakon izbora “pretrče” u neki drugi klub. Iako je ne samo protuustavno nego i potpuno nevjerojatno da bi netko uopće pomislio da takvom zadužnicom zastupnika može ostaviti bez plaće, očito je da dio Škorinih podupiratelja na desnici osjeća nesigurnost zbog njegova odugovlačenja oko stvaranja nove platforme.

Iz Škorina kruga odbijaju da su bilo kome od partnera postavili bilo kakve uvjete i tumače da je riječ o spinu. – Riječ je o spinovima. Možemo samo pretpostaviti kome su oni u interesu, ali sigurno nisu ni Škori ni bilo kome od njegovih političkih partnera. Zasad ništa konkretno nije stavljeno na stol niti je održan službeni sastanak tog tipa. Razgovaralo se isključivo na osobnoj razini i načelno. Svi su partneri prepoznali da je ovo povijesni trenutak za treću opciju i da će, ne dođe li do suradnje, birači sigurno biti jako razočarani te nitko od aktera dugoročno neće imati šansu politički prosperirati ako se ispostavi da nema zrelosti potrebne za uspjeh ove platforme – kazao nam je njegov glasnogovornik Mate Mijić. Uvjeren je da se “ovakvim spekulacijama ciljano želi unijeti nemir među naše partnere i birače, za korist nekih drugih opcija koje od toga mogu profitirati”.

Iako poručuju da razumiju da postoji određeni pritisak na vodstva partnerskih stranaka, čija članstva žele znati u kojem će se smjeru dalje ići, u Škorinu krugu smatraju da je nervoza nepotrebna. Odluke je, kažu, loše donositi vruće glave, bez prethodne analize onoga što se dogodilo na predsjedničkim izborima. Najavljuju da će partnere na zajednički sastanak pozvati tijekom sljedećih od desetak do 15 dana. Da u dosadašnjim razgovorima između Škore i čelnika stranaka koje su ga podržavale u kampanji nisu postavljani nikakvi uvjeti, tvrde redom i šefovi tih stranaka. Ističu i da je nužno zajedništvo ako se želi razbiti “duopol HDZ-a i SDP-a”, no upozoravaju da je vrijeme da se stvari stave na stol ako se ozbiljno misli zajedno izići na parlamentarne izbore.

 

Foto: Admir Buljubašić/Hina

Facebook Comments