Dalija Orešković je odlična kandidatkinja za novu državnu odvjetnicu: Zašto je Peđa Grbin rezerviran?

Dalija Orešković je odlična kandidatkinja za novu državnu odvjetnicu: Zašto je Peđa Grbin rezerviran?

Član saborskog Odbora za pravosuđe Peđa Grbin pojasnio je kratko kako izgleda procedura do imenovanja novog glavnog državnog odvjetnika.

“Prvi preduvjet je da se provede postupak razrješenja. Vlada bi trebala uputiti prijedlog za razrješenje Saboru, nakon toga se o njemu očituje Odbor za pravosuđe, a u konačnici se provodi rasprava i Sabor glasa. Budući da imamo zahtjev za razrješenjem kojeg je uputio sam Glavni državni odvjetnik, ne očekujem da će oko toga biti problema, vjerujem da će odluka biti možda i jednoglasna.

Premda iz navedenog proizlazi da će HDZ odlučiti o novom glavnom državnom odvjetniku s obzirom na saborsku većinu, Grbin kaže da će SDP sudjelovati u postupku izbora, propitivati kandidate, postavljati pitanja na sjednici itd. Na pitanje može li se hipotetski kandidirati bivša šefica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, Dalija Orešković, Grbin je rekao:

“Ne znam koliki je njen radni staž, ali ako ispunjava ove uvjete koje sam spomenuo, ona bi trebala ispuniti i druge uvjete, a to je da se svojim radom istaknula. Držim da ih ona ispunjava i ako ispunjava i onaj formalni kriterij, onaj radnog staža, onda ne vidim zašto se ne bi mogla javiti.”

Bi li ona bila prihvatljiva SDP-u, upitala je Grbina novinarka N1 televizije.

“Na prvu loptu, ne vidim zašto ne”, kazao je i dodao kako, s obzirom da se sve skupa dogodilo jučer, još nisu stigli razgovarati o tome. Naglasio je da jedino može biti sporan njezin politički angažman.

“Ako od glavnog državnog odvjetnika tražimo nepristranost, onda bi taj dio mogao biti sporan”, rekao je Grbin.

 

Foto: lana Slivar Dominić/Hina

 
Facebook Comments