Marijana Puljak: Odmah je bilo jasno koga će Plenković izabrati. Turudić uopće ne skriva svoje veze s podzemljem

Marijana Puljak: Odmah je bilo jasno koga će Plenković izabrati. Turudić uopće ne skriva svoje veze s podzemljem

„HDZ sistematski preuzima kontrolu nad svim neovisnim institucijama, stvarajući stranačku državu straha u kojoj se neovisnost i sloboda mišljenja sve više guše. Ovo nije samo pitanje političke dominacije; ovo je pitanje temeljnih demokratskih i pravosudnih načela. Naša demokracija je pod ozbiljnim napadom, a izbori koji su pred nama nisu samo politički izbor, to je izbor između HDZ-a i Hrvatske“, istaknula je na konferenciji za medije saborska zastupnica Centra Marijana Puljak.

Prijetnje neovisnosti institucija, dodala je, postaju sve očitije kandidaturom Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika. „Čim smo vidjeli popis kandidata, bilo je jasno tko će biti izabran. Nisu nam trebali nikakvi saborski Odbori ni predstavljanja da pogodimo tko je kandidat po mjeri HDZ-a. Čovjek koji ne skriva svoje veze s kriminalom, a koji će biti postavljen da bude čuvar pravde“, rekla je Puljak, podsjećajući da u Saboru sjede zastupnici optuženi od strane USKOK-a koji će glasati o imenovanju glavnog državnog odvjetnika, stoji u priopćenju stranke Centar.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Najbogatiji Srbin i veliki prijatelj Ivice Todorića bacio oko na atraktivni dio Fortenove: Želi kupiti “najbolja imanja u Hrvatskoj”

„Zar to sve skupa nije teatar apsurda? To je presedan u političkoj povijesti i dodatno potkopava povjerenje javnosti u demokratske procese. Ovaj izbor simbolizira opasnost koju HDZ predstavlja za pravdu i neovisnost. Sudjelovanje osoba koje su same pod istragom, kao kandidata na ključne pozicije, ne samo da je etički problematično, već predstavlja presedan koji bi mogao imati dalekosežne posljedice na pravosudni sustav“, kazala je.

Još veću zabrinutost, ustvrdila je zastupnica, izaziva uvođenje Lex AP-a. „Ovaj zakon, koji uključuje stroge kazne zatvora za curenje informacija, nameće širok spektar ograničenja na slobodu govora i medija. To stvara atmosferu straha i neizvjesnosti, gdje će se ljudi bojati govoriti o korupciji ili nepravilnostima, riskirajući time svoju slobodu. Lex AP nije samo napad na slobodu medija, već i na pravo javnosti da zna istinu o korupcijskim aferama koje se vuku kroz hodnike vlasti“, pojasnila je Puljak.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Karolina Vidović Krišto pisala Jandrokoviću: Ivan Turudić je bježao od policije u luksuznom “zamjenskom” Audiju koji mu je dao moćni tajkun

„Sadašnja vlast se služi svim alatima da ubije volju građana za izlaskom na izbore, da učini da se osjećamo bespomoćno. Ali nismo bespomoćni. Naš glas na izborima može zaustaviti ovu organizaciju pravomoćno osuđenu za korupciju“, rekla je Puljak, pozivajući građane da izađu na izbore i zaustave stvaranje stranačke države straha koja služi isključivo uskim političkim interesima.

Foto: Hina