Izrael je već pripremio napad na Iran: A gdje je “uspavani” Joe Biden. Svijet gori, a on šuti

Izrael je već pripremio napad na Iran: A gdje je  “uspavani” Joe Biden. Svijet gori, a on šuti

Američka novinska stranica Axios izvijestila je da se Izrael sprema za veliku odmazdu te da je određen i cilj napada.

Nakon masovnog iranskog napada balističkim projektilima na Izrael, izraelski premijer Benjamin Netanyahu obećao je odmazdu i poručio da je Iran napravio “veliku grešku” koju će platiti.

Prema Axiosu, Izrael će pokrenuti “značajnu odmazdu” u roku od nekoliko dana koja bi mogao ciljati postrojenja za proizvodnju nafte u Iranu, prenosi SkyNews.

Podsjetimo, Iran je u srijedu priopćio da je završen njegov raketni napad na Izrael – njegov najveći vojni napad na židovsku državu – ako ne bude daljnjih provokacija, a Izrael i Sjedinjene Države najavili su da će se osvetiti Teheranu, dok raste strah od širenja sukoba.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Perfidna igra Mosta: Kandidaturom Mire Bulja izravno pomažu Plenkovićevom HDZ-u, Primorcu i Milanoviću, a štete Mariji Selak Raspudić

Unatoč pozivima Ujedinjenih naroda, Sjedinjenih Država i Europske unije na primirje, borbe između Izraela i Hezbolaha nastavile su se u srijedu. Izrael je obnovio bombardiranje južnih predgrađa Bejruta, uporišta oružane skupine Hezbolah koju podržava Iran, s najmanje desetak zračnih napada, gađajući, kako je rekao, mete koje pripadaju skupini.

Iz dijelova predgrađa vidljivi su veliki stupovi dima. Izrael je izdao nove naloge za evakuaciju tog područja, koje je uglavnom ispražnjeno nakon višednevnih teških napada.

Dok svije srlja prema trećem svjetskom ratu svakako treba postaviti pitanje gdje je Joe Biden, šef Najmoćnije vojne sile na svijet. Uopće nije aktivan i kaska za događajima i za odlukama koje donosi Izrael.

Čak su i analitičari CNN-a oštro kritizirali Bidena zbog brojnih i kobnih propusta koji su prvu vojnu silu svijeta doveli do uloge pasivnog promatrača i reaktivnog aktera kaosa na Bliskom istoku, te podčinjenog položaja regionalne igre moći koja ima sav potencijal dovesti do nezapamćenog krvoprolića, javlja Jutarnji list.

U tom je kontekstu malo kome moglo promaknuti do koje se mjere Bibi udomaćio s povlačenjem poteza prije nego što za njih dobije zeleno svjetlo svog ključnog strateškog partnera, SAD-a. Štoviše, ako je suditi po posljednjim informacijama State Departmenta, Izraelci se nisu pretjerano trudili niti obavijestiti Amerikance o namjeri likvidacije Hasana Nasralaha, glavnog tajnika Hezbollaha, unatoč tome što su itekako bili svjesni činjenice da će njegova smrt imati ogromne, potencijalno i globalne posljedice, te da će Bijeloj kući servirati vrući krumpir u ionako delikatnom geopolitičkom ozračju i još osjetljivijem predizbornom ambijentu na domaćem terenu.

Naime, bit problem je sljedeći: Izrael po Bliskom istoku nastupa toliko hrabro da njegovi recentni potezi graniče s ludošću. Na takav se nastup može odvažiti samo zato što računa s bezuvjetnim zaleđem prve vojne sile svijeta i činjenicom da se Iran u ovome trenutku neće htjeti uključiti u direktan sukob s Washingtonom, nego da će kozmetički djelovati samo putem svojih proxyja, s kojima Izraelci dokazano znaju i mogu izaći na kraj.

SAD si, pak, iz vlastitih kalkulacija ne može priuštiti ostaviti ključnog strateškog partnera na cjedilu a da tako ne kompromitira i vlastitu nacionalnu sigurnost, zbog čega na Bliski istok – regiju iz koje se Biden pod svaku cijenu želio povući nakon dva desetljeća besplodne bitke – mimo svoje kontrole i u najvećoj mogućoj mjeri protiv svoje volje šalje američka vojna pojačanja.

Laički rečeno, Biden se doveo u situaciju da pred očima cijelog svijeta mora sjesti u vozilo na suvozačevo mjesto i volan prepustiti obijesnom vozaču u kojeg ni on sam više nema povjerenja, i za kojeg više gotovo nitko ne može procijeniti je li dovoljno priseban da odgovorno upravlja vozilom.

Foto: Hina