Velika investicija: Danas se otvara tvornica koja bi trebala preporoditi Osijek i Slavoniju

Velika investicija: Danas se otvara tvornica koja bi trebala preporoditi Osijek i Slavoniju

Osijek će, a, slobodno možemo reći, i Hrvatska, 10. listopada obilježiti jedan od najvažnijih datuma u novijoj povijesti, bar u gospodarskom smislu – službeno se, naime, otvara tvornica američke tvrtke Jabil, koja će, prema najavama, u prvoj fazi osigurati 1500 novih radnih mjesta. Kako je uistinu riječ o investiciji od nacionalnog značenja, potvrđuje i činjenica da na otvorenje u Poduzetničku zonu Nemetin dolazi i premijer Andrej Plenković, javlja Glas Slavonije.

O završetku izgradnje Centra izvrsnosti za proizvodnju u Osijeku Jabil je izvijestio sredinom kolovoza. “Novi će centar biti središte Jabilove kontinuirane predanosti inoviranju, održivosti i pružanju sveobuhvatnih proizvodnih rješenja svojim klijentima. Prostire se na površini od 47.938 četvornih metara i raspolaže najsuvremenijom infrastrukturom, uključujući proizvodno postrojenje površine 22.296 četvornih metara, 10.684 četvorna metra skladišnog prostora i tehničko postrojenje površine 2972 četvorna metra. Centar je izgrađen u svrhu pružanja podrške klijentima u reguliranim industrijama poput automobilske i prijevozne industrije te zdravstva”, priopćili su iz Jabila.


Projekt je razvila tvrtka Log Expert, predvodnica u području velikih građevinskih projekata, a na njemu je u razdoblju od 15 mjeseci radilo više od 1000 ljudi iz 140 različitih tvrtki. Victor Manuel Morales, regionalni direktor za razvoj operacija, istaknuo je tom prilikom stratešku važnost novog centra. “Zahvaljujući visokokvalificiranoj i obrazovanoj radnoj snazi, blizini nekoliko ključnih tržišta i najsuvremenijoj infrastrukturi, Jabilov centar u Osijeku potpuno je spreman zadovoljiti potrebe naših klijenata. Svi mi u Jabilu uzbuđeni smo zbog suradnje s lokalnim partnerima, osiguravanja visokokvalitetnih radnih mjesta i doprinosa dugoročnom gospodarskom razvoju regije. Radujemo se daljnjem rastu i razvoju centra te našoj prisutnosti ovdje u Hrvatskoj”, poručio je.


Riječ je, inače, o tvrtki koja ima više od 50 godina iskustva rada u različitim industrijama, a u 14 zemalja diljem Europe zapošljava više od 15.000 ljudi. Osječka tvornica prva je greenfield investicija Jabila u Europi u posljednjih 20 godina.


Bit će to velik dan i za osječkog gradonačelnika Ivana Radića, koji je, kada je otkriveno da Jabil stiže u najveći slavonski grad, otkrio kako se na privlačenju i realizaciji te investicije intenzivno radilo pune dvije godine. Dapače, njegova je gradska uprava formirala tim koji je investitorima stalno bio na raspolaganju, jer, kako je nedavno ponovno istaknuo, “gospodarski razvoj ključ je za cjelokupni razvoj Osijeka”.

Na slici: Ilustracija

Foto: Hina