Što američka tvornica Jabil donosi istoku Hrvatske: ‘Mi smo brend koji stoji iza najvećih svjetskih brendova’

Što američka tvornica Jabil donosi istoku Hrvatske: ‘Mi smo brend koji stoji iza najvećih svjetskih brendova’

Ovo je više od nove tvornice, ovo je početak putovanja punog mogućnosti. Riječi su to Victora Manuela Moralesa, regionalnog direktora za razvoj operacija u Jabilu, američkoj korporaciji koja je u četvrtak otvorila svoji novi pogon u Osijeku, koje oslikavaju perspektivu koju ovaj centar, prema mišljenju svih uključenih u realizaciju ovog projekta, donosi Osijeku i istočnoj Hrvatskoj, ali i odgovara poslovnim interesima ovog američkog investitora.

Tvrtka Jabil Inc., vodeći svjetski pružatelj dizajnerskih, proizvodnih i logističkih rješenja, i službeno je u Osijeku otvorila svoj najsuvremeniji pogon. Novi će pogon opskrbljivati ključne industrije, uključujući automobilsku i prijevoznu te sektor zdravstva, kao i uvoditi napredne tehnološke mogućnosti i otvarati visokokvalitetna radna mjesta. Riječ je o najvećoj privatnoj investiciji u Osijeku od osamostaljenja Hrvatske, koja će, prema najavama, u prvoj fazi osigurati 1500 novih radnih mjesta.

Pogon je izgrađen tijekom 15 mjeseci, a na njemu je radilo više od tisuću ljudi iz 140 različitih tvrtki. Prostire se na površini od 47.938 četvornih metara i raspolaže najsuvremenijom infrastrukturom, a izgrađen je u svrhu pružanja podrške klijentima u reguliranim industrijama, poput automobilske i prijevozne industrije te zdravstva, piše Glas Slavonije.

“Mi smo brend koji stoji iza najvećih svjetskih brendova”, slikovito je Fred McCoy, izvršni potpredsjednik zadužen za globalno poslovanje, dočarao ono što u Jabilu osmišljavaju, kreiraju, proizvode i implementiraju diljem svijeta. Od sada i u Osijeku.

Upravo McCoy i Morales bili su u četvrtak domaćini brojnim gostima, a svečanosti otvorenja nazočili su i premijer Andrej Plenković, ministar gospodarstva Ante Šušnjar, osječko-baranjski župan Mato Lukić, osječki gradonačelnik Ivan Radić, veleposlanica Sjedinjenih Američkih Država u Hrvatskoj Nathalie Rayes i brojni drugi istaknuti dužnosnici te čelnici tvrtke Jabil.

Nathalie Rayes, veleposlanica Sjedinjenih Američkih Država u Hrvatskoj, bila je impresionirana viđenim u Osijeku. “Dolazak Jabila u Osijek tek je početak dolaska američkih investitora. Oni su ovamo doveli vrhunsku tehnologiju, investirali su gotovo 100 milijuna eura. Pozivam i ohrabrujem i ostale američke investitore da dođu ovamo. Hrvatska ima i političku i ekonomsku stabilnost kao i ljudske potencijale”, rekla je američka veleposlanica.

Ministar gospodarstva Ante Šušnjar istaknuo je kako je lijepo biti svjedok otvaranja proizvodnog pogona koji će pridonijeti daljnjem razvoju istoka Hrvatske, Osijeka, Osječko-baranjske županije i države u cjelini. “Sretni smo što razvijamo industrijske pogone visokih tehnologija, i to su prepoznali i američki partneri koji su odlučili investirati u Hrvatskoj, u Osijeku. Prepoznali su ovaj dio Hrvatske kao dobro povezano prometno čvorište koje nudi i visokoobrazovani kadar koji je potreban za ovakve industrije”, istaknuo je ministar.

“Naš osječki pogon simbolizira sljedeće poglavlje na polju novih prilika, inoviranja i suradnje na složenim i važnim rastućim tržištima. Oduševljeni smo spajanjem globalne stručnosti tvrtke Jabil s potencijalom koji Osijek posjeduje. Ovaj pogon predstavlja nove mogućnosti za Jabil, njegove klijente i ovu regiju. U Jabilu naša je vizija biti tehnološki najnapredniji i najpouzdaniji pružatelj rješenja za proizvodnju. Ponosan sam što donosim tu viziju ovamo u Osijek”, istaknuo je Fred McCoy.

“Uzbuđeni smo jer ćemo, zahvaljujući povlasticama poput relokacijskih paketa, naknade troškova prijevoza i sudjelovanja u međunarodnim projektima, u naš osječki pogon privući nadarene pojedince. Ako želite oblikovati budućnost proizvodnje i istovremeno povoljno utjecati na naše klijente i zajednice u kojima poslujemo, slobodno nam se javite”, poziva Morales. Obojica su zahvalila osječkoj gradskoj upravi na susretljivosti i iznimnom zalaganju da se u Jabilu od početka osjećaju “kao kod kuće”.

Premijer Plenković otkrio je kako dolazak Jabila u Osijek nije bila “gotova stvar”, Osijek je bio u žestokoj konkurenciji s još 16 drugih gradova diljem Europe. Njegov izbor potvrđuje da su Hrvatska, Slavonija i Osijek promijenili svoj imidž, smatra predsjednik Vlade.

Na slici: Ilustracija

Foto: Hina