Čvarakfest u Baranji: Tisuće ljudi na festivalu delicije skuplje i od pršuta – stizale i ekskurzije, teško je bilo naći smještaj. Ali, jesu li čvarci malo precijenjeni

Čvarakfest u Baranji: Tisuće ljudi na festivalu delicije skuplje i od pršuta – stizale i ekskurzije, teško je bilo naći smještaj. Ali, jesu li čvarci malo precijenjeni

Nekoliko tisuća ljudi iz raznih dijelova Hrvatske i inozemstva posjetilo je Karanac, odnosno tamošnju poljanu kod župne katoličke crkve svetog Donata. Parkinga u bližoj i daljnjoj okolici nije bilo ”ni za lijek”, a od silnog mnoštva u jednom se trenutku nisu vidjeli ni štandovi s autohtonim, domaćim proizvodima slavonsko-baranjskih OPG-ova.

Takvo mnoštvo u ovo baranjsko etno selo privukao je tradicionalni Zimski vašar koji zadnje subote u studenom već tradicionalno organiziraju Udruga čuvara starih zanata i Baranjska kuća, uz pomoć TZ Baranje, javlja Glas Slavonije.

Sudeći po izjavama redovnih posjetitelja i procjenama organizatora, ovogodišnji Zimski vašar bio je do sada najposjećeniji. Od jutarnjih sati do ranog poslijepodneva, naime, posjetilo ga je više od 5000 ljudi, među kojima i nekoliko organiziranih ekskurzija.

Bilo im je svejedno jesu li čvarci tanki i dugački ili debeli i kratki. Važno je bilo da su – čvarci. Svježi.  U Karanac je stiglo pet puta ljudi više nego što ih u njemu živi, dok je u Baranji tijekom vikenda teško bili naći smještaj. A da je zaista riječ o najmasovnijem vašaru do sada, dokaz je broj ”čvarak majstora” na Čvarakfestu koji se održava u sklopu Zimskog vašara.

Vatre je pod kazane zapalilo 20-ak natjecatelja (ekipa) iz Baranje, Osijeka, Đakova, Belišća, Valpova, Velikog Trgovišća… Komisija koja je radila u sastavu Vlado Grujić, Tomislav Rob i Adam Getoš najboljim je čvarcima proglasila one koje je istopila osječko-beketinačka ekipa Udruge Šuška.

Drugo mjesto pripalo je OPG-u Kraljik iz Belišća koji je već osvajao ”zlato” na karanačkim Čvarakfestovima i ostalim sličnim manifestacijama, dok su ”broncu” osvojili Zagorci iz Velikog Trgovišća.

Teško je bilo, izjavili su članovi komisije, odlučiti čiji je čvarak najbolji, pa su odlučile samo nijanse.

Podsjetimo, Nekada su čvarci bili skromni nusproizvod svinjokolje, a danas su jedna od najskupljih delicija hrvatske kuhinje piše dnevno.hr. Kilogram ovog tradicionalnog specijaliteta doseže cijenu i do 30 eura, što izaziva nevjericu kod mnogih ljubitelja čvaraka, ali i kod onih koji se pitaju zašto je cijena toliko visoka. No, što je nekoć bilo gotovo bezvrijedno, pa čak i hrana za mačke, sada je luksuz koji si mnogi jedva priušte.

Čvarci se tradicionalno pripremaju topljenjem svinjske masti, pri čemu se komadići masnog tkiva pažljivo prže dok ne postanu hrskavi i zlatno-smeđi. Priprema čvaraka dio je bogate baštine vezane uz svinjokolju u dijelovima Hrvatske kao što su Slavonija, Baranja i Međimurje. Iako su se nekoć smatrali običnim nusproizvodom, danas čvarci simboliziraju hrvatsku kulinarsku tradiciju, osobito u zimskim mjesecima i oko blagdana.

Zanimanje za čvarke nije ograničeno samo na domaće ljubitelje – sve veći broj stranih posjetitelja dolazi u Hrvatsku kako bi okusili lokalne specijalitete, a čvarci su postali nezaobilazan dio njihovog gastronomskog doživljaja. Na posebnim manifestacijama, poput Čvarkijada, natjecanja u pripremi čvaraka, posjetitelji mogu uživati u raznim vrstama čvaraka, učiti o tradicionalnim metodama pripreme te ocijeniti najbolje pripremljene čvarke.

No, luksuzna cijena čvaraka posljedica je više čimbenika. Na nedavnoj Čvarkijadi u Slavoniji, predstavnik Udruge čuvara slavonske etno baštine, Vladimir Protić, pojasnio je razloge za visoke cijene.

– Teško je doći do sirovine jer se slanina koristi za čvarke, a cijena je 20 do 25 eura po kilogramu, dok sirovina ne ide ispod 3 eura po kilogramu – kazao je Protić.

Uzroci su dijelom povezani s nedavnim problemima poput svinjske kuge, koja je smanjila domaće zalihe svinja.

Upravo visoka cijena čvaraka izaziva živahne rasprave. Na društvenim mrežama, poput Reddita, korisnici ističu kako su čvarci nekoć bili jeftini i lako dostupni, dok danas dosežu cijene luksuznog proizvoda.

– Ako misliš da su precijenjeni, uloži u svinjogojstvo, pravi čvarke i zaradi hrpu novca –  komentirao je jedan korisnik.

Drugi su korisnici podsjetili da su u prošlosti svinje bile masnije i davale više materijala za čvarke, dok su današnje vrste uzgajane primarno radi mesa.

Za ljubitelje čvaraka, priprema kod kuće zahtijeva vještinu i strpljenje. Ključni savjeti za savršene čvarke uključuju pažljivo sjeckanje slanine na komadiće od oko tri centimetra, kontinuirano miješanje tijekom prvih pola sata i kontrolu temperature. Mlijeko se dodaje u mast kako bi čvarci dobili željenu boju – na deset kilograma slanine dodaje se 1 dl mlijeka, čime čvarci dobivaju karakterističnu zlatno-smeđu boju bez opasnosti od pregorijevanja.

Čvarci, simbol slavonske kuhinje, možda više nisu hrana za mačke, ali njihova bogata povijest, jedinstven okus i zahtjevna priprema opravdavaju status luksuzne delicije. U vremenu kada tradicija sve više postaje luksuz, čvarci podsjećaju na nasljeđe koje vrijedi sačuvati, bez obzira na cijenu.

Foto: Hina