Potrošačka platforma “Halo, inspektore” ponovno piše o neodgovornim trgovcima koji prodaju robu sumnjive kvalitete. Poseban je problem kada se prodaju prehrambeni proizvodi koji se u uređenim državama nikada ne bi pojavili na policama.
“Upozoravamo vas da ono što je snimljeno nije za svačiji želudac. Naš nije izdržao. O čemu se radi? Gospođa je kupila komad odojka kojeg je proizveo PIK Vrbovec, a prodaju obavio Konzum u Brckovljanima.
Zbog spontane psovke, morali smo prekriti dio video snimka zvučnim signalom. Ostalo je skraćeno jer … nije nimalo ugodno za vidjeti, kamoli za doživjeti. O čemu se radi teško je reći. Zato smo zamolili za kratki komentar stručnjaka za sigurnost i kvalitetu hrane:
„Moguće da se radi o ozljedi tijekom uzgoja koja se inficirala. To izgleda nije primijećeno tijekom klanja, čišćenja i pakiranja, odnosno transporta. U intenzivnom uzgoju teško je uočiti ovakvu vrstu posljedica, no u tijeku pakiranja, na traci uz bolji nadzor, trebalo bi biti moguće isključiti bolesne jedinke.
To se, na žalost, već događalo u zadnje vrijeme kod nas. U konačnici bi pri konfekcioniranju mesa trebalo doći vizualnog prepoznavanja upalnog procesa.
Unošenjem takvog mesa u kuću, odnosno kuhinju, stvara se problem za obitelj i domaćinstvo. Ovo je opasno jer se unose, i to u velikom broju, nepoznate bakterije koje mogu kontaminirati kuhinju,“ upozorio je mr. sc. Marija Katalenić, stručnjak za sigurnost i kvalitetu hrane. Čekamo očitovanje Konzuma i PIK Vrbovca, a sve je prijavljeno i Državnom inspektoratu”, ističe udruga potrošača “Halo, inspektore”.
Potrošačka Udruga “Halo, inspektore” nedavno je pisala i o neugodnom iskustvu Osječanke koja je obavila kupovinu u Plodinama u Osijeku.
“Osječanka je s punim povjerenjem kupila u tamošnjim Plodinama sušenu tjesteninu Mlinotest s jajima i mrkvom. Došavši doma htjela je pripremitu juhu, ali… Na površinu su isplivali – crvi! I žižci.
S obzirom na to da to nije prvi slučaj koji ste nam dojavili, objavljujemo priču s upozorenjem na moguće posljedice možda je cijele serije (Lot broj vidljiv na ambalaži sa slike) Zato smo se obratili uglednom stručnjaku za sigurnost i kvalitetu hrane.
MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Stručnjakinja za hranu: Sad ću vam otkriti tko je kriv za enormno poskupljenje hrane. Oni sve kontroliraju, a o njima nitko ne govori
Evo što nam je odgovorio:
“Kao, tjestenina se termički ne obrađuje. Jajašca se prenose iz brašna koje je zaraženo “moljcima” koji su karakteristični u brašnu. U pogodnim uvjetima prelaze svoj razvojni put. Proizvođač nije pregledao sirovinu koju može pregledati pod jakom lupom ili dati na analizu u laboratorij. No, postoji pravilo koje se ovdje ne primjenjuje a to je ako se jednom opečeš, kasnije paziš ili potražiš stručni savjet,” odgovorio nam je mr.sc. Marijan Katalenić, stručnjak za sigurnost i kvalitetu hrane.
Čekamo odgovor Mlinotesta koji je očito Osječanki uz tjesteninu spakirao i gratis – crve”, zaključuje udruga “Halo, inspektore”.