Svako jutro (ili dana ili večeri) jedno jaje, organizmu snagu daje. Jedna od najčešće korištenih i omiljenih namirnica neizostavan je dio prehrane velike većine ljudi. Bilo da se jede kao kajgana, na oko, kuhana, ili u raznim smjesama za tijesta i kolače, jaja će se često naći na meniju, prenosi Glas Istre.
Danas vam donosimo recept za ukusan omlet s malim “twistom” – medvjeđim lukom. Možete ga jesti za doručak, ručak ili večeru, a priprema se izuzetno jednostavno.
Sastojci za dvije osobe
- pet jaja
- 150 g listova medvjeđeg luka
- dvije žlice ulja
- sol i papar po ukusu
Priprema
Narežite medvjeđi luk, a jaja u zdjeli razbijte i izmutite pa začinite soli i paprom. U tavi zagrijte ulje (može i mast ili maslac), te na nj dodajte narezani medvjeđi luk i dinstajte 30-ak sekundi.
Dodajte umućena jaja i pecite dok se omlet ne stisne pa ga preklopite na pola. Poslužite odmah. Dobar tek!
Izvor: Index recepti
Dodajmo ovome kako je medvjeđi luk samonikla šumska biljka. Prepoznat ćete ga po intenzivnom mirisu “češnjaka”, a nemojte ga zaobilaziti jer je snažan prirodni antibiotik koji obiluje vitaminom C, sumpornim spojevima i brojnim drugim ljekovitim sastojcima.
Mnogi mu daju prednost u odnosu na češnjak, a za to imaju barem tri razloga: raste samoniklo, nije tretiran pesticidima, a i ljekovitiji je od češnjaka, navodi se u literaturama narodne medicine.
Odličan je prirodan lijek koji poboljšava pamćenje, pomaže kod respiratornih tegoba, sprečava bolesti srca i krvnih žila. Pomaže i kod nesanice i vrtoglavice, osteoporoze i artritisa. Štiti i od infarkta i jača srce.
Foto: Pixabay